İnşaat Mühendisleri Odası: Galata Kulesi'nde hem tarih hem de kent suçu işlenmiştir

İnşaat Mühendisleri Odası, tarihi dokusuna zarar verilen Galata Kulesi'yle ilgili "Galata Kulesi'ne taammüden kıyanlar ortaya çıkarılmalıdır" çağrısı yaptı.

İnşaat Mühendisleri Odası: Galata Kulesi'nde hem tarih hem de kent suçu işlenmiştir

İstanbul’un simge yapılarından tarihi Galata Kulesi`ndeki restorasyon çalışmaları sırasında binanın tahrip edilmesi ile ilgili görüntüler üzerine, çalışma ile ilgili incelemeler yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi bir açıklama yaptı.

Çalışma ile tarih ve çevre suçu işlendiğini belirten İMO İstanbul Şubesi yönetimi, sorumluların ortaya çıkarılmasını istedi.

Tarihi eserlerde yapılan restorasyonun ve deprem bölgelerinde yapılan güçlendirme çalışmalarının önemine işaret edilen açıklamada, Galata Kulesi’ndeki restorasyonun, restorasyon mimarisi biliminin temel kabullerine uygun gerçekleştirilmediği vurgulandı.

“ANLAŞILMASI VE KABULÜ MÜMKÜN DEĞİL”

Çalışmalarda ‘hilti’ kullanıldığını, ve taşıyıcı duvarlara bu delici aletle müdahale edildiğini tespit ettiklerini açıklayan İMO İstanbul Şubesi yönetimi, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sözde çalışmanın restorasyon projesi olmadan başlatıldığı kamuoyuna yansımıştır. Bunun anlaşılması ve kabul edilmesi mümkün değildir. Tarihi eserlerin korunması, güçlendirilmesi Koruma Kurulu’ndan onay alınacak bir proje bağlamında gerçekleştirilmelidir. Bu, restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının olmazsa olmazdır. Bu temel ilke çiğnenmiş, Galata Kulesi’nde kaçak çalışma yapılmıştır.”

Galata Kulesi’nin tarihi değerine vurgu yapılan açıklamada “Açık bir suçla karşı karşıyayız. Hem kent hem de tarih suçu işlenmiştir. Kaçak çalışma bir an önce durdurulmalı ve Galata Kulesi’ne taammüden kıyanlar ortaya çıkarılmalıdır” denildi.