İngiltere'den Oxford-AstraZeneca aşısına onay

AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısı İngiltere'den acil kullanım onayını aldı.

İngiltere'den Oxford-AstraZeneca aşısına onay

Koronavirüsün daha hızlı bulaşan mutasyonu ile mücadele eden İngiltere, Oxford Üniversitesi ve İngiliz ilaç devi AstraZeneca tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını onayladığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Hükümet bugün İlaç ve Tıp Ürünleri Düzenleme Kurumu’nun (MHRA) tavsiyesini kabul ederek, Oxford Üniversitesi/AstraZeneca’nın Kovid-19 aşısının kullanımına izin verdi” ifadeleri kullanıldı.

Böylece İngiltere, Oxford-AstraZeneca aşısını onaylayan ilk ülke oldu. İngiltere daha önce de Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer tarafından geliştirilen aşıyı da onaylayan ilk ülke olmutşu.

Hükümet aşı için 100 milyon doz sipariş etti. AstraZeneca’nın İcra Kurulu Başkanı Pascal Soriot yaptığı açıklamada, “Bugün, Birleşik Krallık’ta bu yeni aşıya erişim sağlayacak milyonlarca insan için önemli bir gün. Etkili ve uygun olduğu bunun yanında uygulamasının da kolay olduğu görülmüştür” dedi.

İngiltere Kabine Ofisi Bakanı Michael Gove, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Oxford-AstraZeneca aşısının onaylanmasının ülkedeki katı tedbrilerin kaldırılmasını hızlandırabileceğini söylemişti.