İmamoğlu'ndan UKOME tepkisi: Artık isyan ediyorum

Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan ve UKOME'ye bazı bakanlıklardan temsilcilerin katılımına olanak sağlayan düzenlemeye tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yani akıl tutulması. Çok üzülüyorum. Üzüntünün ötesinde, artık isyan ediyorum." dedi.

İmamoğlu'ndan UKOME tepkisi: Artık isyan ediyorum

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Büyükşehir Belediyelerinin Ulaşım Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği’nde (UKOME) değişikliğe gidildi. Buna göre büyükşehir belediyelerini 11 üye, kamuyu ise 14 üye temsil edecek.

Sarıyer Belediyesi’ne yaptığı ziyaretin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, konuyla ilgili “Bu sabah Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliklerinde dikkat çeken bir başlık vardı. Büyükşehirlerin de içerisinde yer aldığı Ulaşım Koordinasyon Merkezleri’nin (UKOME) içeriğinde değişikliğe gidildi. Önce nasıldı, şimdi nasıl olacak? Bazı bakanlıklara da yer verilmiş. O eşitlik dengesi şu an ne durumda?” şeklinde gelen soruya şöyle yanıt verdi:

Eşitlik dengesi denen şey, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yürüyen hususlarla ilgili, İstanbul’daki ilgili kamu kurumlarının da masada olduğu ve orada ortak akılla bir sürecin kararının alınması; ama günün sonunda, İBB’nin neredeyse yüzde 99 oranında hizmet verdiği bir alanda, kararın netleşmesiyle ilgili yine, bir nevi iradenin İBB’de olmasıyla ilgili bir kurul tanımı vardı. Ama bugün gördüğümüz şey; ‘Biz buraya, 3 tane daha bakanlıktan eleman yollayalım…’ Birisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan -ne alakası varsa ulaşımla- birisi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan -onun da ne alakası varsa-… Yazık yani. Kurumlarımıza yazık. ‘Biz bunu artıralım. 3-4 tane daha ilave yapalım ve burada çoğunluk elde edelim.’ Yani akıl tutulması. Çok üzülüyorum. Üzüntünün ötesinde, artık isyan ediyorum. Niye isyan ediyorum biliyor musunuz? Bunu yapan akıl, ‘Ya biz bu seçimi kaybettik, ama biz hâlâ İstanbul’u yöneteceğiz’ iradesinde. Akılsız bir irade. Ama böyle bir irade! Bu işi yapan, böyle bir kurulu tanımlayan, Mart seçiminden sonra seçimi iptal eden o bir avuç insanla, aynı akıl. Hiç farkı yok. Aynı akıl, orada devreye giriyor. Bu; bugün UKOME, dün başka bir şeydi, yarın başka bir şey… “

İBB İTİRAZ EDECEK

İmamoğlu, “Tabii ki hızlıca Danıştay’a başvurumuzu yapıyoruz yürütmenin durdurulması istemiyle, bunun iptaliyle ilgili. Bununla ilgili Danıştay kararları var. Bununla ilgili geçmişte alınmış yargı kararları var.” ifadelerini kullandı.