İllerin virüs yükü tespit edilecek: Antalya pilot şehir seçildi

Sağlık Bakanlığı ve TÜİK tarafından başlatılacak çalışma ile her ilin virüs yükü tespit edilerek Türkiye'nin bağışıklık haritası çıkartılacak.

İllerin virüs yükü tespit edilecek: Antalya pilot şehir seçildi

Sağlık Bakanlığı koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında her ilin virüs yükünün tespit edilmesine karar verdi. Pilot il olarak ise Antalya seçildi.

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin bağışıklık haritasını oluşturmak çalışma başlatma kararı aldı. Çalışma, turizm sezonu nedeniyle önem taşıyan Antalya’dan başlatıldı.

Antalya’da diş hekimlerinden oluşan ekipler kuruldu ve eğitime alındı. Buna göre, Antalya’daki beş merkez ilçede oluşturulan özel ekip evleri ziyaret edecek. Yapılacak testlerle hiçbir belirti göstermeden virüsü atlatanlar da dahil toplumun yüzde kaçının bağışıklık kazandığı ortaya çıkarılmaya çalışılacak.

Antalya’dan başlayan bu uygulamanın tüm büyükşehirleri kapsayacağı ve on bin kişilik bir örnekleme modeli çıkartılacağı belirtiliyor. Hastalığın tespitinde kullanılan PCR testlerinin, rastgele yöntemiyle TÜİK tarafından ilin nüfusuna göre belirlenen oranlarda vatandaşlara yapılacağı kaydedildi. Hastalığın görülme sıklığı ve genel nüfusa oranı gibi verilere ulaşılacağı ifade edildi.

Rastgele ölçüm yönteminin sonuçlarının, normalleşme uygulamalarında kullanılacağı belirtildi. İl pandemi kurulları bu verilerden yola çıkarak illerdeki virüs yükünün boyutuna bakacak, yayılma ihtimalini hesaplayacak ve hangi şehirde hangi yasakların kaldırılacağına karar verecek.

Virüs yükünün düşük ya da yüksek olması, normalleşme sürecinde kısıtlamaların seviyesini belirlemede etkili olacak.