İlker Başbuğ’un gündeme getirdiği yasayı CHP desteklemiş miydi?

Erdoğan'ın "Dönemin Meclis tutanaklarına, komisyon ve Genel Kurul görüntülerine, gazete haberlerine verilen demeçlere baktığımızda, CHP’liler başta olmak üzere, tüm Meclis’in bu düzenlemeyi desteklediğini görüyoruz." iddiasına, arşivler ne dedi?

İlker Başbuğ’un gündeme getirdiği yasayı CHP desteklemiş miydi?

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, geçen hafta Haber Global’de konuk olduğu programda; 26 Haziran 2009’da Meclis’ten geçirilen torba yasadaki “asker kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanması”na ilişkin maddeyi hatırlatmış ve “26 Haziran 2009’da askeri şahısların, askeri mahalde işlediği suçlarda dahil özel yetkili mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasa teklifi getiriliyor. Bunu kim hazırladı? Tamamen FETÖ ile ilgili, bu araştırılsın” demişti.

İlker Başbuğ’un askerlerin özel yetkili mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili 2009’da TBMM’den geçen düzenlemeyi hazırlayanları “FETÖ’nün siyasi ayağı” için örnek göstermesi ise yeni bir tartışmayı başlatmıştı.

İlker Başbuğ’un bu sözlerine ilişkin AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik, dün “Elinde belge olmaksızın devletin sahip olmadığı birtakım iddialar üzerinden şunu bunu suçlayarak bu mücadele desteklenemez” ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN’DAN AKP’Lİ MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün partisinin grup toplantısında, AKP’li tüm milletvekillerinin eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’a dava açması çağrısında bulunarak, “Özellikle kendi grubumuza sesleniyorum; burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız” dedi.

Erdoğan, söz konusu düzenleme için, “Düzenlemenin amacı, darbelere zemin hazırlayan, hukukun işlemesinin önüne geçen, ülkemizi uluslar arası platformlarda sürekli eleştiri konusu yapan yanlış bir uygulamanın düzeltilmesidir. Suç işleyen kişinin asker kimliğinin ona ayrıcalık tanımasının ne hukukta ne demokraside yeri zaten yoktur” dedi.

Erdoğan, sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Dönemin Meclis tutanaklarına, komisyon ve Genel Kurul görüntülerine, gazete haberlerine verilen demeçlere baktığımızda, CHP’liler başta olmak üzere, tüm Meclis’in bu düzenlemeyi desteklediğini görüyoruz. Bugün de geriye doğru baktığımızda, Meclis’imizin gayet doğru bir iş yaptığını görüyorum.

Bilindiği gibi 15 Temmuz’un ardından askeri mahkemeleri ilk derecesi ve yükseğiyle tümden kaldırdık. Zaman zaman yanlış değerlendirmeleriyle kamuoyunun önüne çıkan eski bir Genelkurmay Başkanı, ki kendisini gayet iyi tanırım, bu düzenlemeyi bahane ederek, meclisimizi toptan itham eden birtakım açıklamalar yapmıştır. Şimdi ben, özellikle kendi grubumuza sesleniyorum; burada parlamentonun hukukunu korumak üzere süratle hepiniz dava açmalısınız.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’la ilgili iktidardan yapılan açıklamalara yanıt verdi.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A YANIT

Özel, Başbuğ için “Bu ülkenin Genelkurmay Başkanı’yken FETÖ kumpasıyla tutuklanan, cezaevinde 2 yıl 2 ay (780 gün) yatan Genel Kurmay Başkanı…Haftalık olağan görüşmelerinde başbakan ile görüşüyordu eskiden, böyle bir demokrasimiz vardı. FETÖ konusunda herhalde Recep Tayyip Erdoğan’ın en çok uyaran kişi o’dur. FETÖ’yle mücadele konusunda en son söz söylenecek asker kişilerden bir tanesi o’dur” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İlker Başbuğ’a dava açılması için talimat verdiğini ifade ettiği açıklamalara yanıt veren Özel,

“Ergenekon savcıları için koruma yasasını kim çıkardı? Zırhlı Mercedes yollamanı demiyoruz, onu yolladın. Ayrıca Ergenekon savcıları için meclisten koruma yasası çıkardılar. Adamlar kendilerine zırh aldılar aynı 12 Eylül darbecileri gibi. Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayısını artırarak yüksek yargıya militan yargıçları atayıp da, orada yüksek yargıyı FETÖ’ye teslim eden kim. Bu kanunu kim değiştirdi kardeşim, biz karşı çıktık, bir cemaate emanet ediyorsunuz dedik. Ama bunların hepsini yapanlar utanmadan, sıkılmadan hedef saptırmaya çalışıyorlar. Sen yine aynı tarihi noktadasın. Burada söyleyelim. Sen İlker Başbuğ gibi, ve onun gibi nice mağdurlar varken, Balyoz’da 300 tane mağdur varken, Ergenekon’da varken…. Gencecik subaylara askeri casuslukta kişisel namuslarına fuhuş, askeri namuslarına casus lekesi sürülüp hepsi yalan çıkmışken, sırf İlker Başbuğ doğruyu söyledi diye 780 gün senden alacaklı olan Başbuğ’a dava açtırıyorsan, biz yine avukatız kardeşim. Cumhuriyet Halk Parti’liler, genel başkanımız, yine senin açacağın o davada İlker Başbuğ’u savunuruz. Siz yine FETÖ’cü savcıları savunduğunuz tarafta durun bakalım” şeklinde konuştu.

DENİZ BAYKAL’DAN MUSTAFA ELİTAŞ’A YALANLAMA

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ‘FETÖ’ ile ilgili olduğunu söyleyerek işaret ettiği, kamuoyunda ‘gece yarısı operasyonu’ olarak bilinen yasa tasarısında imzası bulunan AKP’li Mustafa Elitaş’ın, söz konusu yasanın 4 partinin mutabakatı sonucu TBMM’den geçtiği iddiasına ise yanıt verdi.

Yeniçağ gazetesinden Orhan Uğuroğlu’na konuşan Baykal Elitaş’ın iddiasını yalanladı. Uğurluoğlu bugünkü köşesine Baykal’la gerçekleştirdiği röportajı şöyle aktardı:

Askerlerin sivil yargıda yargılanması için AKP’ye destek verdiniz mi?

Baykal: “Böyle bir talimatım kesinlikle olmadı. Meclis grup başkanvekillerimiz, Hakkı Süha Okay, Kemal Anadol ve Kemal Kılıçdaroğlu her zaman çok güvendiğim siyasi dava arkadaşlarımdır. Yazınızda adı geçen Alirıza Öztürk de güvendiğim hukukçular arasındadır.”

Demokratikleşmeye destek amacı ile bu desteği AKP’ye verdiğiniz iddia edildi.

Baykal: “12 Eylül darbesinin mağduru siyasetçilerden birisi olarak anayasa ve yasalardaki tüm anti demokratik hükümlerin çıkarılması için elbette o gün çağrı yaptım, bugün de aynı çağrıyı yapıyorum.

Hiç güvenilmeyen bir siyasi iktidara neden böyle bir destek vereyim ki?”

CHP’NİN TUTUMU NEYDİ?

Erdoğan’ın “Dönemin Meclis tutanaklarına, komisyon ve Genel Kurul görüntülerine, gazete haberlerine verilen demeçlere baktığımızda, CHP’liler başta olmak üzere, tüm Meclis’in bu düzenlemeyi desteklediğini görüyoruz.” iddiasına ilişkin ise, arşivlerden dönemin CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ve dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Erdoğan’ın iddialarının boşa düştüğünü gösteren ifadeler çıktı.

Kemal Anadol, Meclis’te düzenlediği 29 Haziran 2009 tarihli basınla sohbet toplantısında, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi eleştirmişti. Çok önemli bir düzenleme yapılmasına rağmen kimsenin haberi olmadığını, kaydeden Anadol, AKP’lilerin ’CHP’nin haberli olduğu’ yönündeki sözleriyle ilgili, “Kimsenin haberi yok, gecenin bir yarısında korsan önerge verecekler, yalan üstüne yalan söyleyecekler. Madem bu kadar önemli niye komisyonda görüşülmüyor” dedi. Anadol, yapılan düzenlemenin Anayasa’nın 145’nci maddesine açıkça aykırı olduğunu kaydetmiş ve “Cumhurbaşkanı geri göndermezse Anayasa Mahkemesi’ne dava açacağız” diye konuşmuştu. Onur Öymen de konuyla ilgili olarak, “Hukuka siyaset müdahale etmiştir ve bu nedenle Türkiye’de demokrasinin temeli olan hukuk, büyük bir darbe yemiştir” demişti.