İlber Ortaylı'dan Ayasofya tepkisi

Tarihçi Prof. Dr. Ortaylı, Erdoğan'ın Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesi yönündeki talimatına ilişkin, "Cumhuriyet yönetiminin 1934 yılındaki kararına itaat etmeliyiz." dedi.

İlber Ortaylı'dan Ayasofya tepkisi

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilmek üzere ibadete açılması tartışmalarıyla ilgili açıklama yaptı.

Habertürk TV canlı yayınında konuşan Ortaylı, “1934 yılında müzeye çevrilişinde şüphesiz ki beynelmilel tartışmaların etkisi vardır. Bu tartışma bugün de sürüyor. Bazı kendini bilmez Hristiyan çevreler, burayı kilise olarak kullanmak, burada ayin yapmak istiyorlar. Buna ancak gülünür. Böyle kimselere alsa yüz verilemez” derken camiye çevrilme çalışmalarına ise şu ifadelerle karşı çıktı:

“Çocuk oyuncağı değildir, politika aracı yapılmasını doğru bulmuyorum. Tehlikelidir Bunu karşılayacak gücünüzün olması gerekir. Bu varsa böyle lüzumlu lüzumsuz kullanılmaz. Müzeciler ve tarihçiler buna dikkat etmeli. Cumhuriyet yönetiminin 1934 yılındaki kararına itaat etmeliyiz. Efendim bunun örneği dünyada var mı? Yok. Biz İspanyol değiliz, biz dünya devletiyiz. Bizde başkalarına karşı bir saygı olmuştur.”