İktidarı eleştiren yurttaşın tutuklanması Meclis gündeminde

HDP miletvekili Kaçmaz, Antalya’da sokak röportajında iktidarı ve Erdoğan’ı eleştiren vatandaşın tutuklanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

İktidarı eleştiren yurttaşın tutuklanması Meclis gündeminde

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Antalya’da verdiği sokak röportajında ekonominin gidişatını ve iktidarı eleştirdiği için önce ev hapsine alınan, daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilen İsmail Demirbaş’ın durumunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’ye yönelik eleştirilerin soruşturma ve davalarla sonuçlandığına dikkat çeken Kaçmaz, “Özellikle son yıllarda Cumhurbaşkanı ve iktidarı eleştiren herkes dava ve soruşturmalara maruz kalmaktadır. Sadece Cumhurbaşkanını eleştirdikleri için 100 binin üzerinde soruşturma ve 30 binin üzerinde kişiye dava açılmıştır” ifadelerini kullandı.

Kaçmaz, “Yurttaşların her türlü eleştiri ve konuşmalarının hakaret kapsamına alındığı bu dönemde Antalya’da sokak röportajı sırasında ekonominin gidişatını ve iktidarı eleştiren İsmail Demirbaş adlı yurttaş da önce ev hapsine daha sonra ise tutuklanarak cezaevine konulmuştur.

Anayasa’nın 26. maddesine göre herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Anayasa’nın ilgili maddesi bu şekilde iken sırf iktidarın politikalarını eleştirdikleri için insanların haklarında davaların açılması ve tutuklanmaları Anayasa’nın ilgili maddesinin ihlal edildiğinin göstergesidir” dedi.

Kaçmaz, konuya ilişkin Oktay’a şu soruları yöneltti:

”Antalya’da İsmail Demirbaş adlı yurttaş sadece iktidarın politikalarını eleştirdiği için mi tutuklanmıştır?

AKP’nin politikalarını ve ekonominin gidişatını eleştirmek suç mudur?

Anayasa’nın ilgili maddesi açık iken İsmail Demirbaş’ın tutuklanması söz konusu maddenin ihlali değil midir?

18 yıllık AKP Hükümeti döneminde ekonominin kötü gidişatı eleştirisi hükümete değilse kime/hangi kuruma yapılmalıdır?

Sadece hükümetin politikalarını eleştirdiği için tutuklanan Demirbaş adlı yurttaşın serbest bırakılması için bir girişimde bulunulacak mıdır?

Son 18 yıl içerisinde AKP ve politikalarını eleştirdiği için haklarında dava açılan/tutuklanan kaç kişi vardır?”

CHP’li Ali Mahir Başarır’da konuya ilişkin sosyal medyadan tepki gösterdi.

Başarır, “Antalya’da bir sokak röportajında iktidarı eleştiren İsmail Demirbaş tutuklanarak cezaevine gönderildi. Adaletten, hukuktan, insan haklarından uzak ülkemiz, neyse ki bir “kabile devleti” değil! Gerçekten de artık “at izi it izine karıştı!” ifadelerini kullandı.