İKD'den Nisan ayı raporu: En az 15 kadın öldürüldü, 9 kadının ölümü 'şüpheli ölüm' olarak kayıtlara geçti

İlerici Kadınlar Derneği'nin (İKD) yayımladığı raporda Nisan ayında en az 15 kadının öldürüldüğü, 9 kadının ölümünün ise kayıtlara 'şüpheli ölüm' olarak geçtiği açıklandı.

İKD'den Nisan ayı raporu: En az 15 kadın öldürüldü, 9 kadının ölümü 'şüpheli ölüm' olarak kayıtlara geçti

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Nisan ayında yaşanan kadın cinayetleri ile kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakalarını derlediği raporunu yayımladı.

Yerel ve ulusal basından derlenen haberlere göre hazırlanan raporda, Nisan ayında en az 15 kadının öldürüldüğü, 9 kadının ölümünün ise kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçtiği bildirildi.

Koronavirüs salgını koşullarında kadınların durumuna da değinilen raporda bu süreçte kadınların istihdam oranlarının daha da azaldığı ifade edilerek ”Evde kadınların iş yükü arttı. Karantina döneminde kadına yönelik şiddet devam etti.” denildi.

Raporda ayrıca Nisan ayında artan çocuk istismarına, yargı, medya ve siyaset alanında kadına yönelik uygulamalara ve gerici söylemlere de yer verildi.

İKD’nin Nisan ayı kadın raporu şöyle:

”Ülkemizde Koronavirüs salgını devam ederken milyonlarca emekçi sağlığını tehlikeye atarak çalışmak durumunda kalıyor.

Öte yandan salgının derinleştirdiği ekonomik kriz işsizliğin artmasına, ücretsiz izinlerle emekçilerin mağdur edilmesine neden oluyor.

Bu süreçte kadınların istihdam oranları daha da azaldı. Evde kadınların iş yükü arttı. Karantina döneminde kadına yönelik şiddet devam etti.

Nisan ayında kamuoyunda çok tartışılan ve şiddet olaylarına daha fazla yol açabileceği yolunda pek çok kişi ve kurum tarafından uyarıların yapıldığı yeni ceza infaz düzenlemesi yasalaştı. Ardından serbest kalan kişilerin uyguladığı şiddet haberleri gelmeye başladı.

Nisan ayında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın cuma hutbesinde hastalıkların nedenini nikahsız birlikteliklere ve eşcinselliğe bağlayan konuşması büyük tepkilere neden oldu.

KADIN CİNAYETLERİ

* Nisan ayında en az 15 kadın hayatını kaybetti! 9 kadının ölümü kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti.

* Kadınlar yine en çok evlerinde öldürüldü.

Hayatını kaybeden kadınların 13’ü evinde, 1’i sokakta, 1’i iş yerinde çalışırken öldürüldü.

* Kadınların öldürülme şekilleri şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi.

Kadınların 6’sı kesici aletle, 6’sı ateşli silahla, 3’ü boğularak öldürüldü.

* Kadınlar en çok eşleri, yakın akrabaları ve komşuları tarafından öldürüldü.

Kadınların 4’ü eşi yada birlikte olduğu erkek tarafından, 2’si diğer aile fertlerinden biri tarafından öldürüldü. 5 kadın tanıdığı biri yada komşusu tarafından, 2’si tanımadığı biri tarafından öldürüldü. 2 kadının kimin tarafından öldürüldüğü araştırılıyor.

* Kadınlarının çoğu genç yaşta hayattan koparıldı.

Öldürülen kadınların 3’ü 20-30 yaş, 3’ü 30-40 yaş, 3’ü 40-50 yaş aralığındaydı. 3 kadın 60 yaşının üzerindeydi. 1 kadının ise henüz 15 yaşında olduğu belirlenirken, 2 kadının ise yaşı belirlenemedi.

* Türkiye’nin çeşitli illerinden cinayet haberleri geldi. En fazla cinayet haberi İstanbul’dan geldi.

İstanbul’da 4, İzmir’de 2 kadın cinayeti işlendi. Diğer kadın cinayetlerinin işlendiği iller Rize, Mersin, Kocaeli, Kastamonu, Samsun, Van, Adana, Karabük ve Mardin oldu.

* Öldürülen kadınların ardında en az 14 çocuk annesiz kaldı. Hayatını kaybeden kadınlardan birinin ise hamile olduğu belirtildi.

* Fındıklı Öğretmenevi’nde resepsiyon görevlisi olarak çalışan Gamze Pala (44), Savaş Dalançıkar (36) tarafından silahlı saldırıya uğradı. Kurşunların isabet etmediğini gören Dalançıkar, cebinden çıkardığı bıçakla Pala’nın boğazını kesti.

* Kocaeli’nin Darıca ilçesinde tartıştığı eşi tarafından başından bıçaklanan 3 çocuk annesi kadın, hayatını kaybetti. Eli kanlı şahıs 8 saat sonra polis merkezine giderek, eşini öldürdüğünü itiraf etti.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE CİNSEL İSTİSMAR

Nisan ayında en az 13 kadına şiddet haberi basına yansıdı, çocuk istismarları devam etti.

* Antalya’da ayrılma aşamasındaki eşinin parkta boğazına bıçak dayayarak tehdit eden saldırgan polis tarafından etkisiz hale getirildi.

* Semine Eylence 14 Nisan’da yıllarca şiddet gördüğü ve geçen yıl boşandığı eşi Recep Yılmaz tarafından kaçırılıp işkence gördü.

* Mersin’de boşanmak isteyen karısını 11 yerinden tornavida ile yaralayan şahıs kaçtı. Eşi hastanede can çekişirken, sosyal medya hesabından ölüm tehditleri savurdu. Yaralı
kadının tedavisinin devam ettiği belirtildi.

* Nesibe Taşkıran (25), 3 yıl önce boşandığı eski kocası tarafından ölüm tehditleri aldığını belirterek, yetkililerden yardım istedi. Taşkıran, “Daha önce şiddet gördüm ve kendisi 1 ay cezaevinde kaldı. Yine de kapımın önüne gelerek ‘kafana sıkarım’ tehditleri alıyorum. Korkuyorum. Ben ölüm tehditleri almak istemiyorum. Ben kadın cinayetlerine kurban gitmek istemiyorum” dedi.

* İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nde görevli doktor, nöbet sonrası evine dönerken kendisini takip eden saldırgan tarafından cinsel saldırıya maruz kaldı. Mahalleli tarafından etkisiz hale getirilen saldırgan, mahkeme tarafından 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

* Kütahya’da sokakta 2 kadına cinsel tacizde bulunduğu suçlamasıyla gözaltına alınan N.Ç.’ye (53), koronavirüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafeyi korumadığı için 2 kez 3 bin 150’şer lira idari para cezası uygulandı.

* Antalya’nın Manavgat ilçesinde C.Y., eşi Zekiye Zeynep Y.’ye mutfaktan aldığı bıçakla saldırdı. C.Y eşini ve kendisine engel olmaya çalışan baldızını bıçakladı.Hastaneye kaldırılan yaralılardan Zekiye Zeynep Y.’nin durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Kadına şiddet vakalarında saldırganlar serbest bırakılıyor.

* Ankara’da yaşayan Şükrü Can isimli şahıs, annesi M.C. ile kız kardeşi K.C.’yi işkenceye maruz bıraktı. Kadınların şikayeti üzerine gözaltına alınan şahıs, hakkında uzaklaştırma kararı verilerek serbest bırakıldı

* Trabzon’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde doktor Esra Ersöz Genç’e oksijen tüpüyle saldıran İhsan Aydın, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

* Isparta Eğridir ilçesinde yaşayan Zeliha Akgül adında bir kadın, eşinin amcası tarafından darp edildi.İlgili yerlere şikayette bulunan Zeliha Akgül kendisini darp eden şahsın serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

Çocuk istimarı

* İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de koronavirüs salgını döneminde 178 çocuk istismarı vakası için avukat görevlendirildiğini belirtti.

* Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, kentte çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarda yapılan avukat görevlendirmesine dair paylaştığı verilerde Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 10 Mart ile 29 Nisan 2020 tarihleri arasında kentte 50
çocuğun cinsel istismara uğradığını açıkladı.

* Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde sıva yapmak için gittiği evde 6 yaşında kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen 7 çocuk babası M.E. (52) tutuklandı.

YARGI, MEDYA, SİYASET

* AKP ve MHP tarafından hazırlanan ve af yasası olarak bilinen ceza infaz yasası TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Yapılan yasal düzenleme ile birlikte kadına şiddet suçluları salıverilirken muhalif gazeteciler, avukatlar, öğrenciler ve siyasi
tutuklular af kapsamının dışında bırakıldı.

* Gaziantep’te yaşayan Müslüm Aslan, evli olduğu R. Aslan’ı boğazından yaraladığı için girdiği cezaevinden yeni düzenlemeyle tahliye edildi. Tahliyenin ardından çocukları görmek istediğini söyleyen Aslan, 3 çocuğunu eve götürdükten sonra şiddet uyguladı. Çocuklardan en büyüğü olan Ceylan, gördüğü işkence sonucu yaşamını yitirdi.

* İnfaz yasası kapsamında serbest bırakılan Fatih S. ise çocuklarını rehin aldı ve eşini, çocuklarını öldürmekle tehdit etti.

* Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezinin yayınladığı araştırmaya göre, kadınların yüzde 45,9’u karantinanın kadın ve çocuğa yönelik şiddeti tetiklediğini belirtti. Araştırmaya katılanların yüzde 63,5’i karantina sürecinde kendilerini evde güvende hissetmediklerine dikkat çekti.

* Türkiye 23 Nisan’da TBMM’nin açılışının 100. yılını kutlarken aynı gün sosyal medyada dolaşıma giren bir videoda üç çocuğa hilafet çağrısı yaptırılarak, “Biz 23 Nisan’ı kutlamıyoruz. 23 Nisan bizim bayramımız değil. Bizim bayramımız hilafetin gelmesiyle olacak. Demokrasi onların İslam bizimdir” sözleri söyletildi.

* Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), koronavirüs salgınında uygulanan karantina önlemleri nedeniyle en az 15 milyon daha aile içi şiddet vakasının yaşanmasının ve dünya genelinde doğum kontrol haplarına erişiminin sınırlanması yüzünden bir milyon kadar istenmeyen hamilelik görüleceği öngörüsünde bulundu.

* Çocuk istismarcılarına af düzenlemesi için hükümet zemin yoklaması yaparken Anadolu Ajansı’nın İzmir’de 14 yaşında dini nikahla evlendirilen G.Ö. ile ilgili, “Erken yaşta evlenen kadın eşinin cezaevinden çıkacağı günü bekliyor” başlıklı bir haber yayınlayarak çocuk istismarına af beklentisini gündeme getirdi.

* Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ramazan ayının ilk Cuma günü verdiği hutbede “İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti.” ifadelerini kullandı.”