İKD'den Mayıs ayı raporu: En az 19 kadın öldürüldü, 10 kadının ölümü ise 'şüpheli'

İlerici Kadınlar Derneği tarafından her ay yayınlanan rapora göre Mayıs ayında en az 19 kadın cinayeti işlendi, 10 kadının ölümü ise kayıtlara 'şüpheli ölüm' olarak geçti.

İKD'den Mayıs ayı raporu: En az 19 kadın öldürüldü, 10 kadının ölümü ise 'şüpheli'

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Mayıs ayında yaşanan kadın cinayetleri ile kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakalarını derlediği raporunu yayımladı.

Yerel ve ulusal basından derlenen haberlere göre hazırlanan raporda, Mayıs ayında en az 19 kadının öldürüldüğü, 10 kadının ölümünün ise kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçtiği bildirildi.

AKP ve MHP’nin hazırladığı ve kamuoyunda af yasası olarak bilinen infaz düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından cezaevinden salınan kimi şahısların işlediği cinayet, kadına şiddet ve çocuk istismarı vakalarına tanık olunduğu belirtilen raporda ”İnfaz yasasına yapılan itirazlara kulak asmayan iktidar ortakları kadına yönelik şiddet konusunda timsah gözyaşı dökmektedirler” denildi.

Raporda ayrıca Mayıs ayında kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı vakalarına, ‘Yargı, medya ve siyaset’ başlığı ile kadınlara yönelik gerici uygulamalara ve söylemelere, yargı kararlarına ve siyasetteki gelişmelere yer verildi. ‘Direnen Kadınlar ve Kadın Hakları’ başlığında ise dünyada ve Türkiye’de kadın mücadelesine dair Mayıs ayında yaşananlara değinildi.

https://twitter.com/ikd_sosyalmedya/status/1269662791130103809?s=20

İKD’nin Mayıs ayı raporu şöyle:

Karantina sürecinin devam ettiği Mayıs ayında İçişleri Bakanlığı’nın ‘şiddet azaldı’ açıklmalarına karşın Türkiye’nin değişik illerinde çok sayıda kadına yönelik şiddet ve cinayet vakası yaşandı. Çocuk istismarları devam etti.

AKP ve MHP’nin hazırladığı ve kamuoyunda af yasası olarak bilinen infaz düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından cezaevinden salınan kimi şahısların işlediği cinayet, kadına şiddet ve çocuk istismarı vakalarına tanık olduk. İnfaz yasasına yapılan itirazlara kulak asmayan iktidar ortakları kadına yönelik şiddet konusunda timsah gözyaşı dökmektedirler.

Yaşanan onca vakaya rağmen kadın düşmanlığında sınır tanımayan gericilerin hedefinde yine İstanbul Sözleşmesi vardı.

Üniversitelerde görev yapan şahıslardan gelen, çocuk istismarını aklayan açıklamalar ve taciz haberleri bir kez daha akademi kime emanet dedirtti.

Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ve ekonomik krizin iyiden iyiye hissedildiği Mayıs ayında, işçi sınıfının mücadele günü 1 Mayıs’ı kutladık. Salgın ve derinleşen ekonomik krizin faturasını ödemek istemeyen emekçiler sömürüye karşı ‘Dünyayı sosyalizm kurtaracak’ sloganıyla 1 Mayıs’ı kutladı.

Mayıs ayında ABD’de siyahi George Floyd’un polis tarafından katledilmesinin ardından başlayan ırkçılık karşıtı protestolar, büyüyerek diğer Avrupa ülkelerine de sıçradı.

Kadın Cinayetleri

Mayıs ayında basına yansıyan haberlere göre en az 19 kadın öldürüldü, en az 10 kadının ölümü ise kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti.

• 11 kadın en yakınları tarafından öldürüldü.

Kadın cinayetlerinin failleri yine en yakınları oldu. Kadınların 8’i evli oldukları, 2’si birlikte oldukları kişi, 1’i damadı tarafından öldürüldü. 4 kadın tanıdığı biri, 2’si tanımadığı biri tarafından öldürülürken, 2 kadın cinayetinin failleri ise henüz belirlenemedi.

• Kadınlar her yaşta şiddete maruz kalıyor ve öldürülüyor.

Öldürülen kadınların 1’i 20 yaşının altındaydı. Kadınların 5’i 20-30 yaş, 2’si 30- 40 yaş, 2’si 40-50 yaş, 4’ü 50-60 yaş aralığında idi. Kadınların 4’ünün 60 yaş üzeri olduğu tespit edilirken, öldürülen 1 kadının yaşı ise tespit edilemedi.

• 11 kadın ateşli silah ile öldürüldü.

Kadın cinayetlerinde ateşli silahların kullanılması bireysel silahlanmanın sınırlanmasının önemini bir kez daha ortaya koydu. Kadınların 11’i ateşli silahlar ile öldürüldü. 7 kadının bıçak ve diğer kesici silahlarla öldürüldüğü tespit edilirken, 1 kadının nasıl öldürüldüğü ise tespit edilemedi.

• Öldürülen kadınların en az 10 çocuğu olduğu basına yansıdı.

• 14 farklı ilde kadın cinayeti işlendi.

Mayıs ayında İstanbul’da 4, Rize’de 2, Manisa’da 2 kadın öldürüldü. Kadın cinayetlerinin işlendiği diğer iller ise Edirne, Diyarbakır, Muğla, Ankara, Çanakkale, Kars, Şırnak, Aksaray, Erzurum, Sivas ve Bartın oldu.

• 9 Kadın kendi evinde öldürüldü. Karantina sürecinde hayat eve sığar çağrıları yapılırken kadınlar evlerinde öldürülmeye devam ediyor.

Kadınlar yine en güvende olmaları gereken kendi evlerinde öldürüldü. Öldürülen kadınların 9’u evde, 9’u ise sokakta öldürüldü. 1 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.

• Kadınlar değişik bahanelerle öldürüldü.

Kadınların 3’ü ekonomik bahanelerle, 2’si boşanmak istediği için, 1’i tacize itiraz ettiği için öldürülürken, 3 kadının öldürülme nedeni basına ”tartışma” şeklinde yansıdı. 10 kadının öldürülme bahanesi basına yansımadı.

• İş cinayetlerinde en az 6 kadın işçi hayatını kaybetti

İSİG’in hazırladığı rapora göre Mayıs ayında 6’sı kadın işçi olmak üzere en az 156 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, tekstil ve metal işkollarında gerçekleşti. Rapora göre 29 işçi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

– Çanakkale’de iki çocuk annesi Fatma Kökoğlu, kızıyla birlikte çalıştığı fabrikanın gece mesaisinden dönerken sokakta gizlenen eşi Aydın Kökoğlu tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

– Aksaray’da boşanma davası süren ayrı yaşadığı eşi Selda Başaran’ı bıçaklayıp, boğazını keserek öldüren Harun Başaran ifadesinde cinayetten sonra camiye gidip şükür namazı kıldığını söyledi.

– Diyarbakır’da ceza infaz düzenlemesinden yaralanarak şartlı tahliye olan H.P. Evli olduğu Nurcan Polat’ı kendi evinde öldürdü.

– Şiddet gördüğünü söyleyerek karakola başvurduktan dört gün sonra evinde intihar ettiği öne sürülen 25 yaşındaki Ceylan Akpolat’ın ağabeyi ve annesi, cinayet iddiasıyla şikayette bulundu. Ağabey, “Boynunda üç ip izi vardı. Cinayete intihar süsü verdiler. Eşinin ailesinden şiddet görüyordu” dedi.

Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı

• Mayıs ayında en az 20 kadının şiddete uğradığı, 51 kadının taciz edildiği, 14 çocuğun istismara maruz kaldığı basına yansıdı. Basına yansımayan vakaların sayısının ise çok daha fazla olduğu biliniyor.

• Kadına şiddet vakalarında, sistematik işkence, darp, yaralama, asitli saldırı gibi insanlık dışı vakalarda artış gözlendi.

• Konya, Aydın, Burdur, Kütahya, Kırıkkale, Mersin, Diyarbakır, Urfa, Kocaeli, İstanbul, Gaziantep, Adana, Isparta, Adapazarı ve Çorum’dan kadına şiddet haberleri basına yansıdı.

• 15 Nisan’da TBMM’de kabul edilen infaz düzenlemesinin ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na kadına şiddetin de yer aldığı 2 bin 506 başvuru yapıldı.

• İtalya’da yeni tip corana virüs (Covid19) salgınında sıkı karantina tedbirlerinin uygulanması sürecinde Alo şiddet destek hattını arayanların oranı yüzde 73 arttı

• Aydın Kuşadası’nda işine gitmek üzere evden çıkan Pelin Y, Serdar Günay’ın saldırısına uğradı. Pelin Y’yi darp eden saldırganın 13 ayrı suçtan kaydı bulunduğu ortaya çıktı.

• İstanbul Sultanbeyli’de eşinden boşanmak isteyen 25 yaşındaki Ceylan Yıldırım’a, eşi ve 3 kardeşi elektroşok uygulayıp, biber gazı sıktı. Daha sonra genç kadını kaçıran şahıslar, işkence etti. Yıldırım, 8 saatlik işkencenin ardından ağır yaralı halde Beykoz’da bir evde polis tarafından bulundu.

• Konya’da boşanma aşamasındaki eşi Tamer Garip tarafından sokak ortasında bacaklarından vurularak yaralanan Özge Taş Garip’in , olay öncesi kendisini ölümle tehdit eden eşini şikayet etmek üzere kız kardeşiyle birlikte polis merkezine gittiği öğrenildi. Özge Taş Garip’in eşi hakkında mart ayında koruma kararı çıkarttığı bu kararın da haziran ayı sonuna kadar geçerli olduğu belirtildi.
.
• Yeni infaz paketi ile cezaevinden salıverilen A.Y., İstanbul Beyoğlu’nda 5 yaşındaki çocuğa cinsel istismar girişiminde bulunurken yakalandı.

• Çorum’un Kargı ilçesinde görev yapan Müftü Yardımcısı F.K. ile müftünün şoförü H.B.A. çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla açığa alındı.

• Youtube’da yayın yapan Gerçek Hikayeler isimli kanal hakkında çocuk istismarını meşrulaştıran yayınları nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Yargı, Medya, Siyaset

• Sancaktepe’de boşanma aşamasında olduğu kadına şiddet uygulayıp, bu anları sosyal medyada paylaşan Eray D. hakkında 21 yıl hapis istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. Failin 4 yıl 9 aydan 21 yıl 4 aya kadar hapsi istendi.

• Hatay’ın Arsuz ilçesinde 14 ve 15 yaşlarındaki iki torununu cinsel istismara maruz bırakan C.Ö. hakkında, İskenderun 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce “Çocuğun yakını tarafından nitelikli cinsel istismarı” suçundan verilen 23 yıl hapis cezası, Adana Bölge Adliyesi Mahkemesi 12’nci Ceza Dairesi tarafından onandı.

• İstanbul’da 20 yıl önce, 15 yaşında öldürülen Çağla Tuğaltay davasının zaman aşımı nedeniyle kapatılması savcılık kararıyla durduruldu. Soruşturma derinleştirilerek devam ediyor.

• Eski AKP’li milletvekili Mehmet Metiner, İstanbul Sözleşmesi’nin görüşüldüğü oturumda evet oyu verdiği için çok pişman olduğunu, evet diyenlerin çoğunun neye oy verdiklerini bilmeden el kaldırdığını söyledi.

• Saadet Partisi Kadın Kolları Başkanı Ebru Asiltürk, İstanbul Sözleşmesi’nin büyük tehdit ve tehlike içerdiğini iddia ederek ” Oluşan tahribatın farkına “yıllar sonra” varan hükümet, artık bu konuyu tartıştırmak, müzakere ettirmekten daha fazlasını yapmalıdır. Sözleşmenin “feshedilmesi” yapılacak tek çözümdür.”ifadelerini kullandı.

• Gericilerin çocuk yaşta evliliği savunan açıklamalarına bir yenisi daha eklendi.Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ”15 yaşında biri cinsel olgunluğa eriştiğine göre rızası geçerlidir” sözleriyle çocuk istismarını meşrulaştırdı.

• İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Profesör Olarak Görev Yapan Muttalip Kutluk Özgüven’in Akit Tv’de 13-16 yaşındaki kız çocuklarının doğurganlık için çok uygun olduğu şeklindeki sözleri büyük tepkilere neden oldu. Tepkilerin ardından Özgüven’in Üniversitedeki görevine son verildi.

• AKP’li meclis üyesi Hamdullah Arvas, milli sporcu tarafından darp edildikten sonra bıçaklanarak öldürülen Zeynep Şenpınar cinayetini, “Hikaye aynı; özgürlük düşkünü bir kadın ve gayrimeşru yaşantısı içinde geçen bir ölüm hikayesi” sözleriyle meşrulaştırdı.

• Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Orhan Acar’ın video konferans görüşmesinde kameranın açık olduğunu unutarak söylediği “Kızların resimlerini de görüyoruz böylece çaktırma” sözleri büyük tepkilere neden oldu, Acar istifa etmek zorunda kaldı.

• Ölüm oruçlarına ilişkin, yaşam hakkını savunan paylaşımları nedeniyle HSK tarafından hakkında soruşturma başlatılan Yargıçlar Sendikası Başkanı Hakim Ayşe Sarısu Pehlivan’a üç ay uzaklaştırma cezası verildi.

Direnen Kadınlar ve Kadın Hakları

• İşçi sınıfının mücadele günü 1 Mayıs karantina koşullarına rağmen kutlandı. Salgın ile birlikte derinleşen ekonomik kriz koşullarında emekçi kadınlarda taleplerini değişik mecralarda ortaya koydu. İKD’li kadınlar 1 Mayıs’ta ”Dünyayı sosyalizm kurtaracak” sloganıyla örgütlü mücadeleye çağrı yaptı.

• Sudan, kadınların cinsel organlarına zarar veren ‘sünnet’ uygulamasını yasakladı ve bu suçu işleyenlere üç yıla kadar hapis cezası öngören yasa değişikliğini getirdi.

• İran’da 14 yaşındaki Romina Eşrefi’nin babası tarafından öldürülmesinin ardından, ‘‘namus cinayetlerinin’’ suç haline getirilmesi için harekete geçilmesi çağrısı yapıldı

• Amerika Birleşik Devletleri’nde siyahi George Floyd’un polis tarafından sokak ortasında öldürülmesinin ardından başlayan ırkçılık karşıtı gösterilerde konuşan aktivist Tamika Mallory’nin ”Artık yorulduk. Yağmacılığı, şiddeti sizden öğrendik. İnsanlarımızı öldüren tüm polisleri tutuklayın!” sözleri büyük yankı uyandırdı. Eylemler sırasında kadınların polisi engellemek üzere en önde oluşturdukları insan zinciride dikkat çekti.”