İKD'den 'İnfaz Yasası' çağrısı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), İnfaz Yasası'nda değişiklik kapsamında kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve cinsel suçlara ilişkin infaz indirimi yapılması tartışmalarına karşı açıklama yayımladı.

İKD'den 'İnfaz Yasası' çağrısı

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından yapılan açıklama ile İnfaz Yasası’nda değişiklik öngören tasarıda cinsel suçlara indirim uygulanması tartışmalarına tepki gösterildi.

İKD’nin açıklamasında kadına yönelik şiddet ve cinsel suçların ceza infaz indirimine alınması tartışıldığı belirtilerek “Ülkemizde artan kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler ortadayken, kadınların yaşam hakkına bir saldırı niteliği taşıyan böyle bir düzenleme kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.

 Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin son yirmi yılda artmasının bir tesadüf olmadığı belirtilen açıklamada  “Ülkemizin son yirmi yıllık gerici dönüşümü ve yeni kurulan rejimin kadına biçtiği misyon kadın kimliğini zayıflatmakta, kadının yaşam hakkı elinden alınmaktadır” denildi.

Kamuoyunda af yasası olarak bilinen ve ceza infazında indirim öngören düzenlemenin de bu politikalardan bağımsız olmadığı vurgulanarak  “Böyle bir düzenlemenin hayata geçmesi ile birlikte binlerce saldırganın sokağa salınması, binlerce kadının ise korku içinde yaşaması söz konusu. Aynı zamanda benzer suçların meşruluk kazanması ve şiddetin artması da bu düzenlemenin bir başka sonucu olacaktır. ” ifadelerinde bulunuldu.

Açıklamada son olarak ”Buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz, kadın cinayetlerinde, kadına yönelik her türlü şiddet suçlarında, çocuk istismarında her hangi bir indirim ve salıvermeyi aklınızdan dahi geçirmeyin. Kadın düşmanı gerici politikalardan vazgeçin” sözlerine yer verildi.

İKD’nin “Kadına Yönelik Şiddete, Çocuk İstismarına, Cinsel Suçlara İnfaz İndirimi Yapılamaz!” başlıklı açıklaması şöyle:

“Bütün dünyayı etkileyen coronavirüs salgınının yaşandığı ve salgının halk sağlığını tehdit ettiği bir dönemde AKP ve ortağı MHP tarafından hazırlanan ceza infaz kanununa dönük düzenlemeleri tedirginlikle izlemekteyiz. Coronavirüs ile mücadele kapsamında değerlendirilen ve cezaevlerinde ki yoğunluğu azaltmayı hedeflediği iddia edilen düzenleme ile tutuklu gazeteciler kapsam dışı bırakılırken, kadına yönelik şiddet ve cinsel suçların ceza infaz indirimine alınması tartışılmaktadır. Ülkemizde artan kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzler ortadayken, kadınların yaşam hakkına bir saldırı niteliği taşıyan böyle bir düzenleme kabul edilemez.

Türkiye’de neredeyse her gün bir kadın öldürülmektedir. Kadına yönelik fiziksel ve cinsel şiddet oranları resmi rakamlara göre dahi akıl almaz boyutlara ulaşmaktadır. Resmi rakamlara yansımayan, üstü kapatılan, şikayete konu olmayan şiddet vakaları da düşünüldüğünde tablonun vehameti ortadadır.

Öte yandan yine ülkemizde çocuğa yönelik cinsel suçların arttığı ve evlilik adı altında çocuk istismarının meşrulaştırıldığı da bir başka vahim gerçek olarak karşımızda durmaktadır.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin son yirmi yılda artmasının bir tesadüf olmadığı açık. Ülkemizin son yirmi yıllık gerici dönüşümü ve yeni kurulan rejimin kadına biçtiği misyon kadın kimliğini zayıflatmakta, kadının yaşam hakkı elinden alınmaktadır.

AKP’nin son olarak gündeme getirdiği, kamuoyunda af yasası olarak bilinen ve ceza infazında indirim öngören düzenleme de bu politikalardan bağımsız değildir. Bu düzenleme ile kadına yönelik şiddet suçlularının, cinsel suçların ve çocuk istismarcılarının da ceza indiriminden yararlandırılması ve salıverilmesi tartışılmaktadır.

Böyle bir düzenlemenin hayata geçmesi ile birlikte binlerce saldırganın sokağa salınması, binlerce kadının ise korku içinde yaşaması söz konusu. Aynı zamanda benzer suçların meşruluk kazanması ve şiddetin artması da bu düzenlemenin bir başka sonucu olacaktır.

Buradan bir kez daha iktidara sesleniyoruz, kadın cinayetlerinde, kadına yönelik her türlü şiddet suçlarında, çocuk istismarında her hangi bir indirim ve salıvermeyi aklınızdan dahi geçirmeyin. Kadın düşmanı gerici politikalardan vazgeçin.

Yapılması gereken suçluları ödüllendirmek değil, aksine kadın ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi konusunda caydırıcı yaptırımların uygulanması, kadını ikincilleştiren ekonomik, sosyal, kültürel her türlü gerici söylem ve uygulamanın rafa kaldırılmasıdır.

Bir kez daha ilan ediyoruz ki AKP gericiliğine boyun eğmedik, boyun eğmeyeceğiz.”