İKD'den Bakan Selçuk'a yanıt: Siz refahı paylaşırken emekçiler açlık sınırının altında yaşıyor!

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un 'yoksulluk sorunu ortadan kalktı' sözlerine tepki gösterdi.

İKD'den Bakan Selçuk'a yanıt: Siz refahı paylaşırken emekçiler açlık sınırının altında yaşıyor!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk, uluslararası dokümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan kalktı.” açıklamasında bulunmuştu.

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Bakan SelçuK’un açıklamalarına “Siz refahı paylaşırken emekçiler açlık sınırının altında yaşıyor” başlıklı açıklama ile tepki gösterdi.

Selçuk’un Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve pandemi ile birlikte günlük 39 TL ile açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen milyonlarca emekçiyi görmezden geldiği vurgulanan açıklamada “Zehra Zümrüt Selçuk beş farklı yerden maaş alan yandaşları referans almaktadır. AKP iktidarı ile birlikte karlarını katlayan patronları işaret etmektedir. Yaşadıkları şatafatı sergilemekten keyif duyan ‘Yeni Türkiye’nin’ yeni elitlerini kastetmektedir.” denildi.

“Emekçiler açlık sınırını dahi bulmayan sefalet ücretleri ile işsizlikle, ne zaman işten atılacağım kaygısıyla yaşam mücadelesi veriyor.” ifadelerine yer verilen açıklamada, evine ekmek götüremeyen işçilerin intihar ettiğine, pandemiye rağmen ucuz ekmek kuyruklarında sıra beklendiğine işaret edildi.

Sefalet karşısında iktidara minnet duyulmasının beklendiği ifade edilen açıklamada “Yıllardır patronları ihya etmek için kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu’nun da işçilere ait olmadığını söyleyerek iktidarın sınıfsal konumunu bir kez daha teyid eden Selçuk’un ifade ettiği sosyal yardımlar ise sadaka niyetine dağıtılıyor.” denildi.

Emekçi kadınların durumuna da değinilen açıklamada “Ev ve iş yaşamını uyumlu hale getiriyoruz diyerek, esnek çalışma diyerek her an kapının önüne konma tehdidi ile karşı karşıya bıraktığınız emekçi kadınlar hızla yoksullaşıyor.” vurgusu yapıldı.

İKD’nin açıklaması şöyle:

“Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na yanıtımızdır:

SİZ REFAHI PAYLAŞIRKEN EMEKÇİLER AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, aşırı yoksulluk ve yoksulluk sorunlarının geride kaldığını iddia ederek “Yoksulluk, özellikle aşırı yoksulluk, uluslararası dokümanlarda da ifade edildiği gibi artık Türkiye için sorun olmaktan kalktı. Refahı paylaşmayı ve bu süreçteki acil durumlarda vatandaşlarımızın yanında olmayı hedefleyen bir sosyal yardımı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz ve pandemi ile birlikte günlük 39 TL ile açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen milyonlarca emekçiyi görmezden gelen Zehra Zümrüt Selçuk beş farklı yerden maaş alan yandaşları referans almaktadır. AKP iktidarı ile birlikte karlarını katlayan patronları işaret etmektedir. Yaşadıkları şatafatı sergilemekten keyif duyan ”Yeni Türkiye’nin” yeni elitlerini kastetmektedir. Memleketin bütün kaynaklarını satan, hibe eden ya da ısmarlanmış ihaleler yoluyla bir avuç sermaye grubuna peşkeş çekenler refahı burada görmektedirler.

Emekçiler ise açlık sınırını dahi bulmayan sefalet ücretleri ile işsizlikle, ne zaman işten atılacağım kaygısıyla yaşam mücadelesi veriyor. Evine ekmek götüremeyen işçiler intihar ediyor. Pandemiye rağmen ucuz ekmek kuyruklarında sıra bekleniyor.

Yıllardır patronları ihya etmek için kullanılan İşsizlik Sigortası Fonu’nun da işçilere ait olmadığını söyleyerek iktidarın sınıfsal konumunu bir kez daha teyid eden Selçuk’un ifade ettiği sosyal yardımlar ise sadaka niyetine dağıtılıyor. Bu sefalet karşısında iktidara minnet duyulması bekleniyor.

Zehra Zümrüt Selçuk aynı konuşmasında kadın haklarına yönelik çalışmalara da değindi. Bakan’a hatırlatalım, sizin refahınızdan pay alamayan en büyük kesimi kadınlar oluşturuyor. Ev ve iş yaşamını uyumlu hale getiriyoruz diyerek, esnek çalışma diyerek her an kapının önüne konma tehdidi ile karşı karşıya bıraktığınız emekçi kadınlar hızla yoksullaşıyor. Pandemi döneminde evine geri gönderilen kadınlar refahı değil ama zamlarla katlanan sefaleti yaşıyor.

Refah diye sunduğunuz masallara karnımız tok. Gericiliğin köklerini kazıdığımızda, bu sömürü düzenini ortadan kaldırdığımızda gerçek refahı hep birlikte yaratacağız.

Sadakanızı değil insanca bir yaşam istiyoruz.”

https://twitter.com/ikd_sosyalmedya/status/1337736352838930434?s=20