İKD'den AKP'li Kurtulmuş'a yanıt: İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesine izin vermeyeceğiz

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş'un İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline yönelik sözlerine İKD'den yanıt geldi.

İKD'den AKP'li Kurtulmuş'a yanıt: İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmesine izin vermeyeceğiz

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un bugün basına yansıyan ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye dönük hazırlıklar yapılıyor, imzalanması yalnıştı’ şeklinde ki ifadelerine ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, kadına yönelik şiddetin önlenmesinin devletin sorumluluğunda olduğu vurgulanırken, İstanbul Sözleşmesinin iptalini isteyenlerin gericiler ve gericilikten nemalananlar olduğu ifade edildi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmak kadına şiddeti onaylamaktır” başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş’un bugün basına yansıyan ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye dönük hazırlıklar yapılıyor, imzalanması yalnıştı’ şeklinde ki açıklamaları AKP’nin kadınlara şiddeti reva gördüğünün açık beyanıdır. Uzun zamandır değişik bahanelerle gericilerin ve yandaş basının hedef haline getirdiği ve iptalini istediği İstanbul Sözleşmesi’nin, yürürlükten kaldırılmasına dönük girişimler kadına yönelik şiddetin onaylanmasıdır.
AKP hükümetinin ”halkımızın talebi” gibi garabet bir gerekçe ileri sürmesi, her gün öldürülen, şiddete uğrayan milyonlarca kadını yok saydığını göstermektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi devletin sorumluluğudur ve milyonlarca kadının talebi ve beklentisi İstanbul Sözleşmesinin uygulanmasıdır. İstanbul Sözleşmesinin iptalini isteyenler gericiler ve gericilikten nemalananlardır. Bizler kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılmasının, cinsiyet ayrımcılığının fıtrat denerek olağan hale getirilmesinin, kadınların ikincilleştirilmesine hizmet edecek her türlü adımın karşısında olduğumuzu ilan ediyoruz.
Kadınların yaşam haklarına kastedilmesine, şiddetin meşrulaştırılmasına, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine izin vermeyeceğiz. Kazanımlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz.”