İKD'den 2019 almanağı: Bu düzen değişecek!

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) 2019 Kadın Almanağını yayımladı.

İKD'den 2019 almanağı: Bu düzen değişecek!

“Krizlerle beslenen, gericiliğin hüküm sürdüğü, yaşam hakkımızın hiçe sayıldığı bu düzen değişmeli” başlığı ile yayımlanan almanağın açıklamasında, 2019 yılında kadınların krize, sömürüye, gericiliğe, şiddete boyun eğmeyeceklerini bir kez daha gösterdikleri vurgulanırken, eşitlik için, insanca bir yaşam için 2020 yılına daha örgütlü, daha güçlü girildiği ifade edildi.

İKD tarafından yayımlanan 2019 almanağının açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“2019 yılında neredeyse her güne bir kadın cinayetiyle uyandık. 2019’da en az 334 kadın öldürüldü. 55 kadının ölümü ise şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti.

Kadına yönelik şiddet arttı. İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı rapora göre 2019’un ilk 10 ayında gerçekleşen kadına yönelik şiddet vakası 157 bin 150 oldu. Mart 2019 itibariyle hayata geçirilen Kadın Destek Uygulamasına (KADES) ise 15 bin başvuru yapıldı.

Kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı kadınlar sokaklarda eylemlerini sürdürdü. Emine Bulut’un ”ölmek istemiyorum” sözleri binlerce kadının çığlığına dönüştü.

Gerici ve yandaş basın yayın kuruluşları İstanbul Sözleşmesi’nin iptali için propaganda faaliyeti yürüttü. Kadına yönelik şiddet artarken, gericiler her fırsatta ”aileyi yıkan sözleşme” düsturunun arkasına sığınarak İstanbul Sözleşmesi’ni ve bununla bağlantılı 6284 sayılı kanunu hedef tahtasına oturtarak kadın düşmanlıklarını sergiledi.

Nafakanın sınırlandırılması gündeme getirildi. Kadınların süresiz ve her koşulda nafaka aldığı algısı yaratılarak ”mağduriyet”lerin giderilmesi için çalıştaylar düzenlendi. 2020 yılında meclis gündemine gelmesi beklenen yeni düzenleme ile nafaka süresinin evlilik süresine göre belirlenmesi öngörülüyor.

Çocuk istismarları devam etti. Bununla birlikte evlilik kılıfı altında çocuk istismarına af tartışmaları gündemdeydi. İkinci yargı paketinde yer aldığı bilinen af düzenlemesinin 2020 yılında meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kadın Üniversiteleri projesi 11. kalkınma planına dahil edildi. Böylece harem selamlık üniversite eğitiminin önü açıldı.

Eğitimin gericileştirilmesi doğrultusunda pek çok adım atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Danıştay’ın tersi yönde kararlarına rağmen tarikat ve cemaat uzantısı dernek ve vakıflarla yeni protokoller imzaladı. MEB’in bu dönem programına alacağını duyurduğu toplumsal cinsiyet eşitliği konusu ise gericilerin baskısıyla hızlıca programdan çıkarıldı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Toplumsal Cinsiyet Tutum Belgesinde geri adım attı.

İktisadi krizin ağırlığı altında ezilen milyonlarca emekçi işsizlik ve yoksullukla karşı karşıya kaldı. Özellikle genç kadın işsizliğinde büyük artış yaşandı. Kriz koşullarının yarattığı bir başka olgu ise art arda yaşanan intihar vakaları oldu.

2019 yılında çok sayıda işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin raporlarına göre geçtiğimiz yıl iş cinayetlerinde en az 103 kadın işçi hayatını kaybetti.

2019 yılında kadınlar işten atmalara, hak gasplarına karşı çıkmak ve sendikal hakları için mücadelenin ön saflarındaydı.

2019 yılında kadınlar krize, sömürüye, gericiliğe, şiddete boyun eğmeyeceklerini bir kez daha gösterdi. Eşitlik için, insanca bir yaşam için 2020 yılına daha örgütlü, daha güçlü giriyoruz. Bu düzen değişecek….”

Almanağın tamamına ulaşmak için:

http://ilericikadinlardernegi.org.tr/2020/01/08/2019-kadin-almanagi/