İKD'den 1 Mayıs açıklaması: Kapitalizm emekçilere, kadınlara yaşam hakkı tanımıyor, biz başka alem isteriz!

''Büyük insanlık kurtuluşunu, geleceğini ancak ve ancak kendi elleriyle, örgütlü gücüyle ve mücadele azmi ile inşa edecektir. Dünyayı sosyalizm kurtaracak.''

İKD'den 1 Mayıs açıklaması: Kapitalizm emekçilere, kadınlara yaşam hakkı tanımıyor, biz başka alem isteriz!

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) tarafından işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs dolayısıyla yayımlanan açıklamada koronavirüs salgını koşullarında bir yandan evde kal çağrıları yapılırken öte yandan salgın riskine rağmen pek çok sektörde üretimin devam ettiğine vurgu yapılarak ”Bu düzen emekçilere ölümü gösterip sıtmaya razı olun demektedir” denildi.

Salgın nedeniyle ekonomik krizin de derinleştiğine dikkat çekilen açıklamada emekçi kadınların omuzlarına binen yükün ikiye katlandığı ifade edilerek ”Her kriz döneminde olduğu gibi işten ilk çıkarılan, kayıt dışı ve güvencesiz çalışmaya mahkum edilen, düşük ücretlerle evde parça başı çalışmaya yönlendirilen yine kadınlar oluyor” sözlerine yer verildi.

Karantina döneminde ev içinde kadınların iş yükünün, kadına yönelik şiddetin arttığı belirtilen açıklamada ”Kapitalizm işçilere, emekçilere, kadınlara yaşam hakkı tanımıyor. Kapitalizm insanlığa bir gelecek sunamıyor” denilerek şu sözlere yer verildi; ”Büyük insanlık kurtuluşunu, geleceğini ancak ve ancak kendi elleriyle, örgütlü gücüyle ve mücadele azmi ile inşa edecektir. Dünyayı sosyalizm kurtaracak.”

İKD’nin 1 Mayıs açıklamasının tamamı şöyle:

İşçilerin, emekçilerin, kadınların kurtuluşu için

BİZ BAŞKA ALEM İSTERİZ

YAŞASIN 1 MAYIS!

Dünyada ve ülkemizde hızla yayılan Covid-19 salgını halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Salgın aynı zamanda ekonomik krizi derinleştiriyor.

İşçiler, emeğiyle geçinen milyonlar işsizlikle, yoksullukla, geçim sıkıntısıyla ve gelecek kaygısıyla karşı karşıya bırakılıyor. Bir yandan evde kal çağrıları yapılırken öte yandan salgın riskine rağmen pek çok sektörde üretim devam ediyor. Bu düzen emekçilere ölümü gösterip sıtmaya razı olun demektedir.

Kriz derinleştikçe emekçi kadınların omuzlarına binen yük ise ikiye katlanıyor. Her kriz döneminde olduğu gibi işten ilk çıkarılan, kayıt dışı ve güvencesiz çalışmaya mahkum edilen, düşük ücretlerle evde parça başı çalışmaya yönlendirilen yine kadınlar oluyor. Bugün ülkemizde 20 milyondan fazla kadın iş gücüne dahil değil. Her 10 kadından yalnızca 3’ü istihdam ediliyor. İstihdam edilen kadınların yüzde 43’ü kayıt dışı çalışıyor. Salgın ile birlikte bu rakamların daha da artması bekleniyor.

Karantina döneminde kadınların ev içinde ki iş yükü artıyor. Kadınların esas misyonunu annelik olarak gören, kadınları ev içi rollere hapsetmeye çalışan gerici yaklaşımlar bu tabloyu besliyor.

Yine karantina döneminde ev içinde kadına yönelik şiddet artıyor .Yapılan araştırmalar salgın ile birlikte dünyanın değişik ülkelerinde kadına yönelik şiddet vakalarında ciddi bir artış olduğunu gözler önüne seriyor. Sömürü derinleşirken, şiddet tırmanıyor.

Kapitalizm işçilere, emekçilere, kadınlara yaşam hakkı tanımıyor. Kapitalizm insanlığa bir gelecek sunamıyor.

İşçi Sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs eşitliği, özgürlüğü ve insanca bir yaşamı müjdeleyen, emeğin örgütlü gücünün tarihidir. Büyük insanlık kurtuluşunu, geleceğini ancak ve ancak kendi elleriyle, örgütlü gücüyle ve mücadele azmi ile inşa edecektir.

Dünyayı sosyalizm kurtaracak.

Yaşasın 1 Mayıs”