İGDAŞ'dan yüksek doğalgaz faturalarına ilişkin açıklama

İstanbul'da yüksek doğalgaz faturalarına ilişkin açıklama yapan İGDAŞ, 'EPDK kararlarına uygun olarak kurumumuzca kıyasen fatura düzenlenmemektedir' dedi. Açıklamada 'Evde Kal uygulaması doğalgaz tüketimini bu dönemde günlük bazda artırmıştır' ifadesine yer verildi.

İGDAŞ'dan yüksek doğalgaz faturalarına ilişkin açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş. (İGDAŞ), doğalgaz faturalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Kurumun sosyal medya hesabından yapılan açıklama, “Bazı basın organlarında çıkan ve gerçeği yansıtmayan haberler nedeniyle bir açıklama zorunluluğu doğmuştur” notuyla paylaşıldı.

Açıklamada “EPDK kararlarına uygun olarak kurumumuzca kıyasen fatura düzenlenmemektedir. Daha önce de olduğu gibi gerçek tüketim üzerinden ve sayaçlar yerinde okunarak fatura oluşturulmaktadır” denildi.

İGDAŞ tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Doğal gaz tüketim miktarı ve karşılığı bedelin fatura düzenlemek suretiyle abonelerimize bildirimi yasal zorunluluktur. Bu çerçevede, EPDK’nın geçmiş iki yılın ortalaması alınarak kıyasen fatura düzenlenmesi şeklindeki uygulaması, karantina gibi belli şartlara bağlanmıştır. İstanbul’da söz konusu şartları gerektiren bir durum meydana gelmemiştir.”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Dolayısıyla EPDK kararlarına uygun olarak kurumumuzca kıyasen fatura düzenlenmemektedir. Daha önce de olduğu gibi gerçek tüketim üzerinden ve sayaçlar yerinde okunarak fatura oluşturulmaktadır. Bu durum, bazı yayın organlarında ifade edildiği gibi EPDK kararının uygulanmaması değil; aksine EPDK kararının uygulanmasının bir gereğidir. Doğal gaz fatura bedelleri, mevzuat hükümleri çerçevesinde ve mevzuatın belirlediği tarifelere uygun olarak belirlenmektedir. Burada kurumumuz dahil hiçbir dağıtıcı firmanın herhangi bir inisiyatifi, mevzuat gereği söz konusu değildir.”

‘EVDE KAL’, TÜKETİMİ ARTTIRDI

Açıklamada “Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de etkileyen corona virüsü salgınının etkilerini azaltmak amacıyla alınan tedbirler kapsamında, Evde Kal uygulaması doğal gaz tüketimini bu dönemde günlük bazda artırmıştır. Bu durum özellikle salgına karşı tedbirlerin etkin olarak hayata geçirildiği 16-31 Mart ve 1 Nisan-15 Nisan dönemleriyle ilk corona virüsü vakasının görüldüğü 1-15 Mart dönemi gaz çekiş rakamları kıyaslandığında açıkça görülmektedir” denildi.

Sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde sayaç okuma işleminin gerçekleştirilmediği belirtilen açıklamada “Yine salgın nedeniyle binalara girme ve sayaç okuma faaliyetleri normal zamanlara göre nispeten daha güç olabilmektedir. Bu durum her ay 6.5 milyon aboneye hizmet veren kurumumuzun sayaç okuma günlerini ve dolayısıyla fatura sürelerini uzatmaktadır. Talep halinde abonelerimize gerekli ödeme kolaylıkları ayrıca sağlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.