İdlib'i kontrol altında tutan HTŞ hakkında Bakanlar Kurulu kararını hatırlayan var mı?

İdlib'i kontrol altında tutan cihatçı HTŞ hakkında Bakanlar Kurulu, BMGK ve Astana Mutabakatı kararları unutuldu mu?

İdlib'i kontrol altında tutan HTŞ hakkında Bakanlar Kurulu kararını hatırlayan var mı?

HABER MERKEZİ

Bakanlar Kurulu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu tarafından terör örgütü olarak kabul edilen HTŞ isimli örgütün İdlib’deki saldırılarını artırdığı ve ilgili görüntüleri sosyal medyada ‘gazeteci’ kimlikleriyle dolaşıma soktuğu biliniyor.

El Kaide’den El Nusra’ya evrilen örgüt, son olarak Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ismiyle İdlib ve çevresinde saldırılarını yoğunlaştırmıştı.

Bugün sıklıkla bahsi geçen cihatçı örgüt, 29 Ağustos 2018 tarihli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı 50 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda, 30.9.2013 tarihli 2013/5428 sayılı Bakanlar Kurulu kararının ilgili tarih itibariyle güncellenmesi ve HTŞ’yi daha önce kara listeye aldığı El Nusra’nın güncel hali olarak kabul edildiği açıklanmıştı.

Türkiye’nin HTŞ’yi terör listesine alması Resmi Gazete’de yayımlanan ‘DEAŞ ve El Kaide bağlantılı tüzel kişi, kuruluş ve organizasyonlar’ başlıklı maddenin ‘C’ fıkrasındaki El Nusra Cephesi’nin isminin güncellemesi ekte şöyle sunulmuştu:

BMGK KARARLARI VE ASTANA MUTABAKATI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun Eylül 2018’deki toplantısında da El Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen eski el Nusra hareketinin öncülüğündeki cihatçı HTŞ örgütünün, İdlib’in yarısından fazlasını kontrol ettiği, şehrin geri kalanınınsa Türkiye’nin desteklediği ‘muhalif’ grupların kontrolünde bulunduğu konuşulmuştu.

BMGK 2015 Aralık ayındaki oturumunda esas alınan 2254 sayılı kararında IŞİD gibi Nusra’nın da ateşkesten muaf tutulacağı, terör örgütü olarak tanımlanacağı kararında mutabık kalınmıştı.

Türkiye’nin de imza attığı Astana kararlarında da Nusra ve IŞİD ile mücadele kararı alınmıştı.

Bugün ise İdlib’e bağlı Taftanaz’dan yayınlanan görüntülerde HTŞ’nin bölgede rahatlıkla hareket ettiği görülüyor: