İddia: Kristal-İş sendikasında 'hayır-hasenat' çatlağı

Söz konusu iddiaya göre, hala sendikanın hukuk müşavirliğini sürdüren Pesok'un sendikadan aldığı danışmanlık ücretinin bir kısmını iki merkez yöneticinin ortak hesabına geri aktardığı belirtiliyor. Bu hesaplar üzerinden Çetintaş ve iki yöneticinin diğer hesaplarına para akışı yapıldığı belirtilirken, yüksek miktarda para giriş çıkışı yapıldığı tespit edildi.

İddia: Kristal-İş sendikasında 'hayır-hasenat' çatlağı

Kristal-İş sendikası, 20 Eylül günü gerçekleşen kongre sonrasında gerçekleşen tasiyelerin ardından gündeme gelen iddialar ile çalkalanmaya devam ediyor. Sendika Genel Kurulu sonrasında üyeliği askıya alınan eski Eskişehir Şube Başkanı Erdal Akyazı’nın, “yolsuzluk yapıldığı” iddialarının ardından savcılık başvurusunda bulunması, sendikadaki gerilimi yükseltti. Akyazı’nın başvurusu ve işçilerin CİMER şikayetleri üzerine harekete geçen mali polis Genel Merkez yöneticileri ve sendika Genel Başkanını 11 Kasım günü ifade vermek üzere emniyete çağırdı.

Emniyette ifadeleri alınan Genel Başkan ve iki merkez yönetici, yolsuzluk iddiası, iki merkez yönetici adına açılmış kişisel hesaplarına sendikanın hukuk müşavirliğini sürdürmekte olan Abdi Pesok’un oğlu avukat Ali Pesok tarafından düzenli olarak para aktarılmasıyla ilgili olan suçlamaları reddetti.

”AKÇELİ İŞLER” HAYIR HESANET OLARAK TANIMLANDI

Söz konusu iddiaya göre, hala sendikanın hukuk müşavirliğini sürdüren Pesok’un sendikadan aldığı danışmanlık ücretinin bir kısmını iki merkez yöneticinin ortak hesabına geri aktardığı belirtiliyor. Bu hesaplar üzerinden Başkan Çetintaş ve iki yöneticinin diğer hesaplarına para akışı yapıldığı belirtilirken, yüksek miktarda para giriş çıkışı yapıldığı tespit edilmiş durumda. Yolsuzluk iddiasının diğer bir konusu da sendikadan yüksek miktarda avans çekilip, bu avansların banka kredisi çekilmek suretiyle geri ödenmesiyle ilgili olurken, her iki iddiayı da yöneticiler reddetti.

Pesok ile aralarındaki para akışını reddetmeyen Çetintaş ve TİS Daire Başkanı ile sendika mali sekreteri, söz konusu para akışının “hayır işleri” için harcandığını belirtti. Polise verdikleri ifadede, Pesok’un uzun süredir sendikalarına hizmet verdiğini belirten yöneticiler, bu hizmete karşılık “işçilere vefa borcunu” ödemek için Pesok’un düzenli olarak ortak hesaba para aktardığını belirttiler.

Paranın Abdi Pesok’un oğlu ve sendikanın bir diğer avukatı olan Ali Pesok tarafından aktarıldığı saptanırken, tanık olarak emniyete ifade veren Ali Pesok, suçlamaları reddetmedi. Tanık olarak ifade veren Pesok, babasının yardım işleri hakkında fazla bilgisinin olmadığını, durum ortaya çıkınca da “üzülerek vazgeçtiğini” belirtti.

”YÜKSEK GELİRLİ SENDİKACI” PARA AKIŞINI KABUL ETTİ

İfadelerin ardından sendika üyesi işçilere dönük bir video yayınlayan sendika Genel Başkanı Bilal Çetintaş, suçlamaları bir kez daha reddetti. Suçlamaların Genel Kurulda Genel Başkan adayı olamayan eski Eskişehir Şube Başkanı tarafından çıkarıldığını iddia eden Çetintaş, söz konusu kişinin ve kendisine destek çıkanların “üyeliklerinin askıya alındığını” belirtti. Aralıksız 16 yıldır Genel Başkan olan ve 35 yıldır sendikada ‘yönetici’ olan Çetintaş, “Bugüne kadar böyle suçlamalar çıkmazken, şimdi çıkması manidar” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, işçiler bu “hayır işlerini” kendilerinin göremediklerini belirtirken, başkanın daha ayrıntılı bir açıklama yapmasını talep ettiler. İddialara göre ortak hesaplarda aylık düzenli bir para akışı olduğu belirtilirken, söz konusu tutanaklarda başkanın “yüksek gelirli” olarak kendini beyan etmesi dikkati çekti.

CAMDA SINIF TAVRI: SENDİKA SİZİN ÇİFTLİĞİNİZ DEĞİLDİR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Camda Sınıf Tavrı temsilcileri, açıklamaların “suçun kabul edilmesi” olarak yorumlanacağını belirttiler. Kristal İş sendikası içerisinde sistematik olarak mücadeleci işçilerin seslerinin kesildiğini belirten Camda Sınıf Tavrı, iddiaların ardından şu açıklamayı yaptı:

“İşçilerin yakasından düşün artık. Sendikalar sizin çiftliğiniz değildir. Söz konusu iddiaları yanıtlamanın tek adresi ise Genel Kurul’dur. Genel Kurul’da ayak oyunları yapmayı bırakın ve Kristal-İş sendikasını işçilere bırakın!”

GREV YASAKLARI KARŞISINDA SESSİZ KALAN SENDİKA TEPKİ ÇEKİYOR

Sendika yolsuzluk iddilarının dışında şube ve genel kurullarda sistematik tasfiyelerle de sık sık gündeme geliyor. Geçtiğimiz şube genel kurulları sık sık mahkemelik olurken, sendikanın uzun süredir “işçilerin” lehine değil, patronların lehine hareket ettiği biliniyor. Kristal-İş sendikasının grevleri sık sık Şişecam patronlarının isteğiyle iktidar tarafından yasaklanırken, sendikanın bu konularda sessiz ve yetersiz kalması cam işçilerinin uzun süredir tepkisini çekiyor.