İddia: Abdi İbrahim firmasında çalışanlara fazla mesai baskısı

Her yıl milyonlarca lira kâr elde eden Abdi İbrahim'de daha önce de görülen fazla mesai baskısı sürüyor.

İddia: Abdi İbrahim firmasında çalışanlara fazla mesai baskısı

Pandemi koşulları nedeniyle yasal çalışma sürelerinde ve işçi sayısında azalmanın yaşandığı pek çok sektörde, zorunlu çalışma saatlerini ve mesailerini aşan çalışma süreleri gündeme geliyor. ‘Fazla çalışma’ için izin belgeleri imzalatıldığı bilinirken, ‘yasaklı’ günlerde izinlerden düşülüyor.

Aynı şekilde koronavirüse yakalanan işçilerin işe gelemediği günlerde yıllık izinlerden düşüldüğü bilinirken, Abdi İbrahim firması da fazla mesai zorunlu hale getirildi. Olağanüstü dönem olarak tanımlanan koronavirüs döneminde, İş Kanunu’nun esnek maddelerinin işverenlerce istismar edildiği bilinirken, Abdi İbrahim’de de benzer bir durum yaşanıyor. Sözleşmede,”işçinin izninin aranmadığı” ibaresi geçerken, çalışanlara metin imzalanmak için gönderildiği bildirildi.

Sınıf Tavrı ile temas kuran işçiler sözleşmeyi imzalamak zorunda kaldıklarını bildirdi. Kendilerinin uzun süreler çalıştırıldığı bildiren işçiler , salgın koşullarında bu durumdan endişe duyduklarını ve metni imzalamayan kişiler hakkında belirsizlik olduğunu Sınıf Tavrı’na ilettiler.

Sınıf Tavrı tarafından duyurulan metinde, salgın nedeniyle çalışma sürelerinin zorunlu haller dışında düşürülmesi gerektiğine ilişkin İç İşleri Bakanlığı genelgesine atıf yapılırken, “ilaç tekellerinin kârları, işçilerin sağlığından önemli değildir” denildi.

Nezih Barut’a ait firma, hızlı yükselişiyle biliniyor. 2014 yılında hakkını arayan 400’den fazla işçiyi kapı dışarı eden firma, aynı zamanda gündeme şirket sahibinin “abartılı olarak övüldüğü” videolarla da gelmişti. Firma, pek çok kez işçilerin tazminatsız ve hukuksuz bir biçimde işten çıkarılmasıyla gündeme gelmişti.

İşçilere yasal formları imzalama baskısı yapan firma, koronavirüs önlemleri kapsamında çalışma saatlerinin kısaltılmasını hiçe sayıyor.