İBB yardım hesaplarının bloke edilmesine karşı yargıya başvurdu

AKP'nin milli birlik beraberlik dayanışma hamaseti kısa sürdü. AKP'lİ belediyeler zam yaparken CHP'nin yardım kampanyası başlatması Süleyman Soylu'yu harekete geçirmiş belediyelerin yardım hesaplarına bloke konulmuştu. İBB hesaplarındaki blokenin kaldırılması için mahkemeye başvurdu.

İBB yardım hesaplarının bloke edilmesine karşı yargıya başvurdu

AKP’nin milli birlik beraberlik dayanışma hamaseti kısa sürdü. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyelerin yardım kampanyası düzenleyemeyeceği açıklanmış ardından yardım hesaplarına bloke konmuştu.

Her iki belediyenin dün itibarıyla başlattıkları kampanyalar devam ederken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla hazırlanan genelge sabah saatlerinden 81 il valiliğine gönderildi. Soylu genelgesinde mevcut yasalarda belediyelerin yardım toplama faaliyetiyle ilgili hüküm bulunmadığı ve kampanya yapmak isteyen belediyelerin bulundukları il valiliğinden izin alması gerektiği vurgulandı.

AKP’Lİ BELEDİYELERDE SUYA ZAM

Türkiye koronavirüs salgınıyla uğreşırken AKP’li Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesinin suya zam haberleri tepki çekmişti.

Genelgenin İçişleri Bakanlığı’nın kullandığı elektronik belge yönetim sisteminden valiliklere gönderilmesinden hemen sonra Ankara Valiliği harekete geçerek genelgeyi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderdi. Valillik, genelge hükümlerine göre yardım kampanyasına son verilmesini, aksi halde sorumlular hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi.

BEKLETME YETKİSİ

Resmi kanaldan yazının ulaşması sonrasında belediye yönetiminin nasıl karar vereceği merak konusu oldu. Bu aşamadan sonra belediye yönetimlerinin resmi izin için başvuru yapsa bile valiliklerin olumsuz yanıt vermek yerine yanıt vermeyi zamana yayabileceğine işaret etti. Kaynaklar, valiliklerin yasadaki hüküm gereğince başvuruyu iki ay bekletme yetkisinin bulunduğunu ve valilerin bu süreyi kullanabileceğine dikkati çekti.

BAĞIŞ FORMULÜ

Aynı kaynaklar, bu durumda yardım kampanyasının herhangi bir yasal izin gerektirmemesi nedeniyle bağış kampanyasına dönüşebileceğini ifade etti.

HESAPLAR BLOKE EDİLDİ

Genelge sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Vakıfbank’taki hesabının bloke edildiği öğrenildi.

İBB MAHKEMEYE BAŞVURDU

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, belediyenin Koronavirüs salgını ile mücadele için açtığı banka hesabını bloke eden Vakıfbank’ın işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması için idari yargıya başvurdu.