Hollanda: Türkiye, Diyanet aracılığıyla ülkemizdeki Türkleri etkilemeye çalışıyor

Hollanda Meclis Komisyonu'nun açıklamasında, "Türkiye, Diyanet aracılığıyla ülkedeki Müslüman cemaati ve Türk toplumu üzerinde siyasi etki kurmaya çalışıyor" denildi, 'paralel toplum' endişesine yer verildi.

Hollanda: Türkiye, Diyanet aracılığıyla ülkemizdeki Türkleri etkilemeye çalışıyor

Hollanda Temsilciler Meclisi Özgür Olmayan Ülkelerden Gelen İstenmeyen Etkileri Soruşturma Komisyonu, Hollanda’daki camiler ile bunlara bağlı okul ve kurslara yurtdışından yapılan mali destek ve siyasal bağlantılarla ilgili soruşturmasını tamamladı. Komisyonun açıklamasında, “Türkiye, Diyanet aracılığıyla ülkedeki Müslüman cemaati ve Türk toplumu üzerinde siyasi etki kurmaya çalışıyor” denildi.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, komisyon, “özgür olmayan ülkeler” tanımını, ABD merkezli Freedom House’un “din ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan ülkeler” raporuna dayandırdı.

Komisyonun 240 sayfalık raporunda, “özgür olmayan ülkelerdeki” finansörlerin Hollanda’daki cami ve okulları etkiledikleri belirtildi. Rapora göre bu etkileşim, Hollanda’nın temel değerlerini reddeden köktendinci mesajlar aracılığıyla gerçekleşiyor.

Komisyon, Hollanda’daki hiçbir kamu kurumunun, yurtdışından gelen para akışı konusunda genel bir politikası olmadığını belirterek paranın kaynağı, mali hesap verilebilirlik ve şeffaflık konularında ciddi sıkıntılar bulunduğunu kaydetti. Raporda, Türkiye’nin, Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Hollanda’da yürüttüğü faaliyetlere dikkat çekilerek, bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı.

“PARALEL TOPLUM OLUŞTURULABİLİR”

Soruşturma komisyonuna göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan ne kadar para geldiğini belirlemek oldukça zor ve 148 camiye sahip olan Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) adına çalışan tüm imamlar, Türkiye tarafından istihdam ediliyor.

Raporda, Türkiye’den gelen imamları görevlendiren Diyanet’in, cami cemaatleri ve Hollanda’daki Türk toplumu üzerinde siyasi etki kurmaya çalıştığı sonucuna varıldığı belirtildi. Raporda, Türkiye’nin izlediği politika ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

“Bu, Hollanda’daki İslam vizyonunu, Diyanet camileri aracılığıyla sürdürmeyi amaçlıyor. Gerçek şu ki, özgür olmayan ülke hükümet ve örgütleri; Müslüman topluluklarımızın düşünce ve inanç yapısını görünür ya da görünmez biçimde etkilemeye çalışıyor. Bu durum, paralel topluma yol açabilir.”

Meclisin raporunda, Hollanda’daki birçok cami ve bunlara bağlı kuruluşlara Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’ten ciddi parasal destek geldiği de vurgulanarak, özellikle Selefi mezhebine mensup gençlerin, bu destek ışığında radikalleşme riski altında bulunduğu kaydedildi.