Hindistan'da komünistlerin seçim zaferi

Hindistan’ın güneybatısındaki Kerala eyaletinde Hindistan Komünist Partisi (Marksist) önderliğindeki Sol Demokratik Cephe büyük bir seçim zaferi kazandı.

Hindistan'da komünistlerin seçim zaferi

HABER MERKEZİ

Hindistan’ın güneybatısındaki Kerala eyaletinde Hindistan Komünist Partisi (Marksist) önderliğindeki Sol Demokratik Cephe büyük bir seçim zaferi kazandı.

1957 yılından beri komünistler tarafından yönetilen Kerala’daki seçim zaferini selamlayan HKP (Marksist) Politbürosunun konuya ilişkin 16 Aralık tarihli açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“HKP (Marksist) Politbürosu, yerel seçimlerde Sol Demokratik Cephe’ye Kerala’da büyük bir zafer kazandırdıkları için Kerala halkını kutlar ve selamlar. SDC pençayetlerin* her üç kademesinde de büyük bir çoğunluk elde etmiştir. SDC ayrıca altı belediye yetkiliği makamından beşini kazanmıştır ve 14 yöre pençayetinden 11’inde de öndedir.
Kerala halkı SDC hükümetinin performansını onayladığını kayda geçirmiş oldu. Halk, eyalet hükümetinin ve yerel organların 2018’deki ciddi sel baskınları ve Kovid pandemisi ile mücadelede yaptıkları işi takdir etmiştir.

Halk, Kongre Partisi’nin yönetimindeki Ulusal Demokratik Cephe’nin ve Hindistan Halk Partisi’nin SDC hükümeti ve önderliği hakkındaki asılsız iddialar yönelten, sağcı medya ve Hindistan Halk Partisi merkezi hükümetinin ahlaksızca kullandığı merkezi istihbarat teşkilatları tarafından desteklenen kötü niyetli kampanyasını güçlü bir biçimde geri püskürtmüştür.”

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Hindistan’da iktidardaki Hindistan Halk Partisi hükümetinin izlediği halk düşmanı politikalara karşı 26 Kasım’da başlayan grev ve protesto dalgasına 250 milyondan fazla işçi ve köylü katılmış, merkezî sendikaların ülke çapında bir genel grev için yaptıkları çağrıya cevap veren köylülerin ve tarım işçilerinin örgütleri tarafından gerçekleştirilen kitlesel gösteriler, özellikle iktidar partisi tarafından yönetilen eyaletlerde yürütülen şiddetli baskı, yıldırma ve büyük çaplı tutuklamalara rağmen büyük bir başarıya ulaşmıştı.

HKP (Marksist) Politbürosunun konuya ilişkin bildirisinde yer verilen bilgilere göre; Delhi’ye ulaşımı sağlayan tüm giriş noktalarında işçi ve emekçilerin parlamento önündeki protestolara katılımını önlemek için kolluk kuvvetlerince barikatlar kuruldu. Soğuk hava şartlarında göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su saldırıları ile durdurulduklarında, göstericiler otoyolları kapattılar. Kamu iktisadi teşebbüslerindeki grev öncekilerden daha etkili oldu. Sendikalar tarafından çağrısı yapılan genel grev ülkenin her tarafında, tüm büyük limanlarda, önemli KİT’lerde, Vizag, Salem ve Bokaro’daki çelik fabrikaları, kömür ve demir madenleri, elektrik sektörü, toplu taşıma işçileri, kamyon operatörleri dahil karayolu taşımacılığı; inşaat işçileri, yük işçileri, ülkenin dört bir yanındaki tıp ve satış temsilcileri, bilişim çalışanları, merkezi ve eyalet hükümetlerinin kamu emekçileri arasında geniş yankı buldu.

Batı Bengal’de iktidardaki Tüm Hindistan Halk Tabanı Partisi görevlilerinin grev yapan işçilere fiziksel saldırılarına rağmen özel otobüs taşımacılığında, çelik fabrikalarında ve çimento, bankacılık ve sigorta sektörlerinde grev yüzde 80 katılımla büyük bir başarıyla gerçekleşti. Keza Hindistan Halk Partisi’nin yönettiği Tripura’da, Assam, Karnataka, Bihar eyaletlerinde ve diğer yerlerde hükümetin saldırılarına ve greve rağmen tüm kurumların açık tutulması yönündeki direktiflerine rağmen protestolar büyük bir başarı elde etti.

HKP (Marksist) Politbürosu işçi sınıfını, köylülüğü ve ülkenin dört bir yanındaki tarım işçilerini merkezi hükümetin ulus ve halk karşıtı politikalarına, özellikle büyük ölçekli özelleştirmeye ve ulusal varlıkların yağmalanmasına, iş kanunlarının yürürlükten kaldırılmasına ve çıkarılan yeni tarım kanunlarına karşı büyük başarıyla gerçekleştirdikleri protestolardan ötürü kutlarken, iktidar partisi kontrolündeki eyalet hükümetleri ve merkezi hükümet tarafından uygulanan baskıyı şiddetle kınayarak halk düşmanı politikalara son verilmesi, işçi ve emekçilerin anayasa ile garanti altına alınmış barışçıl protesto haklarını kullanmalarına engel olunmaması uyarısında bulunmuştu.

*Beşli meclis anlamına gelen, Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’da uygulanan bir tür yerel yönetim sistemi.