Her şey patronlar için: Sözde 'işten çıkarma yasağı' uzatılıyor

"...Bugün görülüyor ki iktidar işçiler fedakarlık etsin, patronlar da şov yapsın peşinde. Biz ise tersini savunuyoruz, emekçiler zaten bu salgın döneminde canlarından olurcasına fedakarlık gösterdiler..."

Her şey patronlar için: Sözde 'işten çıkarma yasağı' uzatılıyor

Koronavirüs salgınıyla getirilen ve “işten çıkarma yasağı” denilerek propaganda edilen uygulamanın 3 ay daha uzatılacağı belirtiliyor.

Bilindiği üzere işçileri koruyormuş gibi lanse edilen bu düzenlemeyle işçilerin ücretsiz izne çıkarılması teşvik ediliyor, emekçiler günlük 39 lira 24 kuruş olmak üzere ayda 1170 liraya mahkum ediliyor.

Düzenlemeyle patronlara “istihdamı koruması karşılığında” ayrıca teşvik de verilecek. İş yerlerindeki kısa çalışmanın sona ermesi halinde tam zamanlı olarak geri dönen işçiler için patronlara üç ay süreyle prim desteği sağlanacak. Böylece patronların “prim yükü” azaltılarak maliyetleri de aşağı çekilecek.

17 Nisan tarihinde başlatılan uygulama 3 ay süre için getirilmiş ancak Cumhurbaşkanının gerek görmesi halinde bu süreyi 3 ay daha uzatabileceği belirtilmişti. Bu durumda, normalde 17 Temmuz’a kadar devam edecek olan uygulama 3 aylık uzatma ile birlikte 17 Ekim’e kadar uzatılmış olacak.

NTV‘nin haberine göre “istihdam kalkanı” denilen düzenlemenin ilk uygulamalarını AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan açıklayacak.

İŞSİZLİK KRİZİNİ YAVAŞLATMA ÖNLEMİ

Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu Üyesi Irmak Ildır, düzenlemenin uzatılmasına ilişkin Manifesto‘ya değerlendirmede bulundu.

“17 Nisan tarihinde yasalaşan işten çıkartmaların geçici olarak durdurulması, salgın nedeniyle tarihi bir artış gösteren işsizlik dalgasını önlemeye dönük bir adımdı. Bu adım siyasi iktidarın hem işsizlik oranlarının artışını geçici olarak yavaşlatmasını, hem de patronlara kısa çalışma ödeneği ile işçilerin ücretinden tasarruf etmesini sağlayan bir adımdı” diyen Ildır, bu üç aylık süreçte işçilere yönelik artan hak gasplarına dikkat çekti:

“Son üç aylık pratik gösteriyor ki bir çok sektörde işçiler ya ücretsiz izne çıkarıldı ya da kısa çalışma ödeneğine başvurularak hem ücretlerinden oldular, hem de emekleri hiçe sayıldı. Patronlar tarafından istismar edilen bu yasa süresince pek çok hak gasbına şahit olduk. Normalde çalışmaması gereken işçiler ya uzaktan ya da işbaşında bulunarak çalıştırıldı. Başta eğitim, hizmet, inşaat gibi sektörlerde bu konuda çok sayıda şikayet aldık.”

İKTİDAR ‘PATRONLARA ŞOV YAPTIRMA’ PEŞİNDE

İktidar bu yasayı çıkartmadan önce “işten çıkartmalar yasaklansın” kampanyası yürüttüklerini hatırlatan Ildır, “Bu kampanyaya pek çok sendikacı, aydın, yazar destek verdi. Kampanyamızda sadece işten çıkartmalar yasaklansın talebinde bulunmadık. Ücretlerin kamu garantisi altına alınmasını, patronlardan ise ‘servet vergisi’ alınmasını belirtmiştik. Bugün görülüyor ki iktidar işçiler fedakarlık etsin, patronlar da şov yapsın peşinde. Biz ise tersini savunuyoruz, emekçiler zaten bu salgın döneminde canlarından olurcasına fedakarlık gösterdiler. Şimdi bir bedel ödenecekse, bunun faturasını sermaye sınıfı ustlenmeli. Bunun aşağısını ne kabul edebiliriz, ne de çözüm yolu olarak görürüz. O nedenle hak gasplarina karşı tüm emekçileri Sınıf Tavrı mücadeleye etmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.