'Hep borçlanmayla bu iş olmaz' dedi: Borçlanma yetkisi istedi

ABB Meclisi’ne getirilen “başkana borçlanma yetkisi verilmesi” tekliflerine “Hep borçlanmayla bu iş olmaz” diyerek itiraz eden AKP’li Keçiören Belediye Başkanı Altınok, Cumhuriyet Kulesi’nin yapımı için borçlanma yetkisi istedi.

'Hep borçlanmayla bu iş olmaz' dedi: Borçlanma yetkisi istedi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, “İnsan sağlığı açısından kritik öneme sahip altyapı projelerinin hayata geçirilmesi” amacıyla talep ettiği borçlanma yetkisine karşı çıkan ve “Hep borçlanma ile de bu iş olmaz” diyen AKP’li Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un, Cumhuriyet Kulesi’nin yapım işi için borçlanma yetkisi aldığı öğrenildi.

AKP’li Altınok’a, yapımına 17 yıl önce başlanan ve bugüne kadar harcanan 27 milyon TL’ye karşın bitirilemeyen kulenin tamamlanması için 50 milyon TL’lik kredi kullanma yetkisi verildiği öğrenildi.

2019 yılına ilişkin mali kayıtlara göre 465 milyon TL borcu bulunan Keçiören Belediyesi, ilçede yapımına devam edilen Cumhuriyet Kulesi için 50 milyon TL daha borçlandı.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın borçlanma talebi ile ilgili yaptığı bir açıklamada, “Meclis ağlama duvarı değil, ABB’nin artık şikâyeti bırakması, ortaya eser koyması lazım” diyen Keçiören Belediye Başkanı Altınok, kulenin tamamlanması için meclisten 50 milyon TL’lik borçlanma yetkisi istedi.

Keçiören’de yapımı devam eden Cumhuriyet Kulesi’nin temeli 17 yıl önce eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok tarafından atıldı.

Ancak imar planına aykırı olduğu ve mania hattını engellediği gerekçesiyle kule inşaatının durdurulması için dava açıldı. Mahkeme, kulenin ruhsatını iptal etti. Danıştay da bu kararı onaylayınca kulenin yıkılması gündeme geldi. Gökçek’in ardından göreve getirilen Mustafa Tuna döneminde yapılan referandumdan yüzde 76 oranında, “Kuleye devam edilsin” kararı çıkınca süreç yeniden başlatıldı.

TAMAMLANMASI İÇİN 50 MİLYON TL KREDİ

Kulenin inşaatı için bugüne kadar 27 milyon TL harcandı. Altınok, kulenin 2021 yılında açılacağını ve toplam yüksekliğinin 145 metre olacağını açıkladı. Harcanan milyonlarca liraya karşın bitirilemeyen kule için ihtiyaç duyulan kaynağın borçlanma yoluyla karşılandığı ortaya çıktı. Altınok’un meclisten borçlanma yetkisi istediği bildirildi. Şubat 2020’de Keçiören Belediye Meclisi’ne getirilen teklif kapsamında, “Cumhuriyet Kulesi’nin yapım işinin tamamlanabilmesi için” başkana İller Bankası’ndan 50 milyon TL kredi kullanma yetkisi verildiği tespit edildi.