Hazine 270 milyar TL daha borçlanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a verilen ikrazen özel tertip iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisindeki oran yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarılacak

Hazine 270 milyar TL daha borçlanacak

AKP iktidarı önümüzdeki yıl,  Hazine’nin toplamda 270 milyar 847 milyon TL daha borçlanması için TBMM’den yetki istedi. TBMM’ye sunulan 2021 Yılı Bütçe Kanun Teklifi ile talep edilen yeni borçlanma yetkisinin 246 milyar 225 milyon lirası bütçe açıklarının finansmanında kullanılacak. Bu para yetmezse 24.6 milyar liralık daha borç alınacak.

2021 yılı bütçe teklifine göre, önümüzdeki yıl genel bütçeye dahil kamu idarelerine 1 trilyon 328 milyar lira harcama yapılacak ve bu harcamanın 1 trilyon 82 milyar lirası genel bütçe gelirlerinden karşılanacak. Arada kalan ve aynı zamanda bütçe açığını ifade eden 246 milyar 225 milyon lira piyasadan yapılacak borçlanmayla finanse edecek.

Öngörülen giderlerin daha fazla artması veya gelir hedeflerinin tutmaması halinde borçlanılacak tutarın yüzde 5’i kadar, yani 12 milyar 311 milyon lira ilave borç alınacak. Bu ek borçlanma da yetmezse Cumhurbaşkanı yetkisiyle 12 milyar 311 milyon liralık ikinci ek borçlanmaya daha gidilecek. Hükümet bu yıl bütçe açığı dışında yüzde 5+5’lik iki borçlanma yetkisini de kullanmış, bu para da yetmeyince yüzde 5+5’lik yetkiyi iki katına çıkarmak için Meclis’e teklif sunmuştu.

BORÇLANMA YETKİSİ ARTIRILDI

Piyasaya kredi dağıtan kamu bankalarına Hazine üzerinden destek sağlamak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a verilen ikrazen özel tertip iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisindeki oran yüzde 3’ten yüzde 5’e çıkarılacak. Hükümetin, 2018 yılından itibaren ağırlaşan ekonomik kriz nedeniyle kamu bankalarına yüklenmesiyle bu oran önce yüzde 3’e şimdi de yüzde 5’e çıkarılıyor.

Böylece 2021’de borçlanma yoluyla kamu bankalarına 54.1 milyar lira kaynak sağlanacak. Son iki yılda bu yolla 61 milyar lira kaynak aktarıldı.