Hamas: İsrail ile ateşkes sağlandı

Gazze'de geçtiğimiz haftalarda İsrail saldırılarıyla tırmanan gerginliğin ardından Hamas, İsrail'le ateşkes anlaşması yaptığını duyurdu.

Hamas: İsrail ile ateşkes sağlandı

Hamas’ın Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar’ın yaptığı yazılı açıklamada, Hamas’ın İsrail’le ateşkese vardığı duyuruldu.

Katar’ın arabuluculuğuyla gerçekleştiği belirtilen anlaşmaya ilişkin açıklamada, İsrail’e saldırılara son verileceğin ve Gazze’nin İsrail saldırılarından önceki haline geri döneceği kaydedildi.

Koronavirüs salgını nedeni ile Gazze’de sağlık sisteminin çökmemesi ve insani yardım malzemelerine ihtiyaç duyulduğuna değinen Hamas, bu nedenle ateşkesi kabul ettiklerini açıkladı. İsrail’e yönelik saldırıların sona ermesi ile Kerem Şalom ve Erez geçişlerinin yeniden açılacağı belirtildi.

İsrail, 12 Ağustos’tan itibaren bölgeye akaryakıt girişini kesmiş, Gazze Şeridi’ndeki Elektrik Dağıtım Şirketi de bu nedenle 18 Ağustos’ta bölgedeki tek elektrik santralinde üretimin durduğunu açıklamıştı.

İsrail ayrıca abluka altındaki Gazze Şeridi’nden sınır bölgelerindeki Yahudi yerleşim birimlerine yanan balonlar ve roketlerin gönderilmeye devam ettiği gerekçesiyle Filistinli balıkçıların avlanmasını da yasaklamıştı.

Tel Aviv yönetimi, ablukayı ağırlaştırmasının yanı sıra yanan balonları gerekçe göstererek Gazze’deki Hamas hedeflerine yönelik hava saldırılarını da artırmıştı.