Halil Ergün AKP'yle tanışıyor: Aklım almıyor, yaşamayalım mı?

Bakan Soylu'nun Kadir İnanır'ı hedef almasına yandaş oyuncu Halil Ergün'den "sitem" geldi: "Aklım almıyor. Hiçbir mantık bana bunu açıklayamıyor. Nasıl oluyor da ülkenin bir bakanı, bir sanatçı hakkında bu sözleri söyleyebiliyor."

Halil Ergün AKP'yle tanışıyor: Aklım almıyor, yaşamayalım mı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘Devran’ adlı kitabından sahneye uyarlanan tiyatro oyununu HDP ve CHP yönetiminden isimlerle birlikte izleyen oyuncu Kadir İnanır’ı hedef almıştı.

“Eksik yapmışsınız Kadir Efendi. Eksik yapmışsınız o tiyatroya gidenler.” diyen Soylu, “O tiyatronun bir tarafına şehit edilen Yasin Börü’nün de fotoğrafını assaydınız, katledilen 39 kişinin de fotoğraflarını assaydınız. Elinizdeki, kanları tiyatro oyunları ile temizleyemezsiniz. Bu milleti de aldatamazsınız. Bu ülkeyi de bölemeyeceksiniz. Yurt dışına gidip kulaklarına üflenen birtakım telkinlerle Türkiye’nin huzurunu bozamayacaksınız. Türkiye eski Türkiye değil.” ifadelerini kullanmıştı.

Soylu’nun ve Hükümet üyelerinin alışılagelen bu hamasi sözlerinin yeni hedefinde Kadir İnanır’ın da olmasına Halil Ergün’den tepki geldi. 2013 yılında, AKP’nin “Çözüm Süreci” dönemindeki “Akil İnsanlar” ekibinde yer alan Kadir İnanır’a karşı Soylu’nun bu sözleri sarfetmesine tepki gösteren Halil Ergün, “İBB Başkanı diyor ya ‘Kanal İstanbul siyasi değil hayatidir’ diye. Artık bu meselede öyle. Bu ülkede sanatçıların varlığı da bu noktaya gelmiştir. Ne yapalım yani? Yaşamayalım mı? Üretmeyelim mi?” dedi.

Bianet‘e konuşan Ergün, “Ne yapsın yani insanlar, yaşamasın mı, ne yapsın? Bu ülkede cumhurbaşkanlığına aday olmuş bir siyasetçi ve cezaevinde kitap yazıyor. Bakan bununla övünmesi gerekirken, saldırıyor. Aklım almıyor. Hiçbir mantık bana bunu açıklayamıyor. Nasıl oluyor da ülkenin bir bakanı, bir sanatçı hakkında bu sözleri söyleyebiliyor.” dedi.

Kadir İnanır için “bu toplumun yüz akı” diyen Ergün, “O, bu ülkedeki toplumsal sorunlara karşı sorumluluk almış bir isim, siz onu nasıl bu şekilde hedef alabiliyorsunuz? Dehşet verici. Kadir İnanır gibi sanatçıların bu ülkede olması bizim için onur kaynağı ama siyasetçiler bunu göremiyor. Ben bunu nasıl anlayabilirim?” diye konuştu.

“BAK AK PARTİ’YE NASIL DA BAŞARILILAR…”

Oysa aynı Halil Ergün, daha 2018 yılında ise AKP’nin yayın organı Sabah‘a konuşup iktidarın yelkenlerini şişiriyordu. Ergün, Sabah muhabiri Tuba Kalçık’ın “Dünyadaki ve Türkiye’deki solu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna yanıt verirken, “solu şikayet” ediyor ve şu ifadeleri kullanıyordu:

“Bakın AK Parti’ye; belediyecilikte başarılı oldular, halkla bağlarını iyi kurdular bundan dolayı halk onları iktidara getirdi. Bunu da programlarıyla, projeleriyle başardılar. Çok iyi bir belediyecilik geçmişleri var. Halk da ortaya konan hizmete, projeye bakarak oy veriyor. Muhalefet de seçimlere toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlanmalı. Bu açıdan derslerine iyi çalışmaları gerekiyor. Muhalefet halkta onları istemeleri için talep yaratmalı.”

“ÖLÜLERİN ÜSTÜNDE TEPİNİYORLAR”

Ergün, Türkiye tarihinin en büyük halk hareketi olan Haziran Direnişi döneminde de AKP’ye ve Erdoğan’a övgüler düzmüş, eylemlerde Erdoğan’a doğru istihbarat verilmediğini öne sürüp “Başbakan’ın belli kuşkuları ve kaygıları da yabana atılır değil. Bunu tartsın insanlar ama Gezi daha iyi yönetilebilirdi.” demişti.

Ergün daha da ileri gidip, eylemlerde ölenlerin hesabının sorulması taleplerini “6 çocuğun ölümü üzerine bir şeylere karşı olmanın tepinmesi yapılıyor.” diyerek yorumlamıştı:

“Bir zamanlar asker çocuklarının cenazelerinde siyaset tepinmesi oluyordu. Biz bu siyasi nemalanmaya karşı mücadele ettik. Çünkü ölümler üzerine nemalanma yapılmasın istiyorduk. Gezi’de de 6 çocuğun ölümü üzerine bir şeylere karşı olmanın tepinmesi yapılıyor.”