Gözlerini yine Validebağ'a diktiler: Ranta verilecek korumuz yok!

Üsküdar halkının yıllardır yapılaşma tehdidine karşı koruduğu Validebağ Korusu'yla ilgili AKP'li belediyeden tepki çeken bir hamle geldi.

Gözlerini yine Validebağ'a diktiler: Ranta verilecek korumuz yok!

Üsküdar Belediye Meclisi’nin salgın nedeniyle acil olarak alınması gereken kararlar için olağanüstü olarak gerçekleştirilen oturumunda tepki çeken bir karara imza atıldı.

Salgın yüzünden oluşan gelir kaybı nedeniyle belediye başkanına 75 milyon liraya kadar borçlanma yetkisinin verildiği, kira ve ecrimisil bedellerinin 3 ay ertelendiği toplantının gündemine “taşınmaz devri” ve yıllardır yapılaşma tehdidi altında bulunan Validebağ Korusu ile ilgili tahsis konusu da alındı.

Koru ile ilgili gelen teklifte; mülkiyeti hazineye ait 354 bin metrekarelik Validebağ Korusu’nun Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmiş kısımları dışında kalan 261 bin metrekarelik bölümünün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce Üsküdar Belediyesi’ne ön tahsisinin yapıldığı belirtildi.

“Bakımsız” durumda olduğu iddia edilen koruda doğal yapısı korunarak bakım ve onarımı yapılmak üzere gerçekleştirilen ön tahsis konusunda karar alınmak üzere belediye başkanlığına yetki verilmesi istendi. Karar oy çokluğu ile kabul edildi.

VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİ: DİRENEMEYECEĞİZ YANILGISINA KAPILINMASIN

Karar sonrası Validebağ Gönüllüleri’nden bir “Ranta verilecek Korumuz yok! #Koruyu Koru” başlıklı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, tahsis kararı için “Mahalleliye sormak akıllarından bile geçmemiştir ama, acaba Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na sorulmuş mudur? Yıllardır süren Koruma Amaçlı Nazım Planı tamamlanmadan bu neyin acelesidir? Geçmiş yılların deneyimlerinden Üsküdar Belediyesi’ni yeterince tanıyor ve kesinlikle güvenmiyoruz.” denildi.

“Korona virüs salgını kısıtlamalarından ötürü direnemeyeceğimiz yanılgısına kapılan varsa, hemen hatırlatmak isteriz ki, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da Validebağ Korusu’nu rant heveslilerine alet ettirmeyeceğiz” ifadeleri kullanılan açıklamada, Koru’nun bakım ve temizlik ihtiyacının olduğu ancak bunun için belediyeye tahsis yapılmasına gerek olmadığı, belediyenin çöpleri toplamasının yeterli olduğu ve ağaçların bakımının da İBB tarafından yapılabileceği belirtildi.

Açıklama, “Bunun dışındaki her türlü girişimin karşısındayız ve engellemeye kararlıyız” vurgusuyla son buldu.