Genel Sağlık-İş’ten 'normalleşme' tepkisi

Genel Sağlık-İş’in “normalleşme” adımlarına tepki açıklamasında "Normalleşme açıklamaları salgının sona erdiği izlenimine yol açıyor" denildi, "Ekonomik veriler üzerinden, insan hayatına değer biçilemez." vurgusu yapıldı.

Genel Sağlık-İş’ten 'normalleşme' tepkisi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı “normalleşme” adımları kapsamında 1 Haziran’dan sonra seyahat kısıtlamalarının kaldırılacağı ve restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu ile kaplıca türü işletmelerin açılacağı duyurulmuştu.

Genel Sağlık-İş’ten yapılan açıklamada “normalleşme” adımlarına tepki gösterildi. Genel Başkanı Zekiye Bacaksız’ın imzasıyla yapılan açıklamada, vaka ve ölüm sayılarındaki azalmanın umut verici bir tablo ortaya koymasıyla beraber salgının hâlâ devam etmekte olduğunu hatırlatıldı.

Normalleşme adımlarında ekonomik kaygılardan dolayı acele eden hükümeti uyaran Genel Sağlık-İş,  sağlık emekçilerine kulak vermeye çağırarak ekonomik veriler üzerinden, insan hayatına değer biçilemeyeceğini vurguladı.

Yeni normalleşme takvimiyle şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran’dan itibaren tamamıyla kaldırılırken, ‘olumsuz bir durum görülmesi halinde bazı iller için kısıtlamanın yeniden getirilebileceği’ ifade edilmiştir. Türkiye’de 4 binin üzerinde, dünyada 360 binden fazla insanın ölümüne sebep olan salgınla, ‘kaldıralım olmazsa tekrar kısıtlarız’ şeklinde bilimsel olmayan yöntemlerle mücadele edilemez. Tedbirlerin gevşetilmesi sonucunda ortaya çıkacak olumsuz tablonun bedelinin ‘insan yaşamı’ olduğu unutulmamalıdır. Tedbirlerin gevşetilmesi ile salgın, Avrupa’da pek çok ülkede olduğu gibi geri dönülemez bir noktaya gelirse, sağlık sisteminin tıkanacağı, uzun bir zamandır büyük mücadele veren sağlık çalışanlarının tükenerek hizmet veremez hale geleceği unutulmamalıdır. Salgınla mücadele, ‘dolara endeksli’ değil, epidemiyoloji bilimine göre sistemli ve şeffaf bir şekilde yürütülmelidir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı resmi veriler ortada iken, siyasi iktidarı ekonomik kaygılarından dolayı acele hareket etmemesi konusunda uyarıyoruz. Covid-19 ölümlerini ‘normalleştiremeyiz’. Salgınla mücadele ederken can veren sağlık çalışanlarını ‘normalleştiremeyiz’. Ekonomik veriler üzerinden, insan hayatına değer biçilemez.

Siyasi iktidarı; Covid-19 ile etkin mücadelenin kahramanları sağlık çalışanlarının sesine kulak vermeye, sağlık meslek örgütleri ve sendikalarla koordinasyon içinde bilimsel yöntemlerle salgınla mücadele etmeye ayrıca bilim kurulunu da gerekçeleriyle birlikte önerilerini açık etmeye çağırıyoruz.”