Gençlik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde: Sessiz kalmayacağız, parasız, eşit, ulaşılabilir eğitim istiyoruz!

"Parasız, eşit ve ulaşılabilir eğitim istiyoruz!" diyen gençlik tarafından hazırlanan basın metninde, "AKP iktidarının eğitim politikasının merkezini eğitimin sağlıklı ve nitelikli şekilde verilmesi değil, bir işletme olarak görülen okulların kar sağlamaya devam etmesi oluşturmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Gençlik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde: Sessiz kalmayacağız, parasız, eşit, ulaşılabilir eğitim istiyoruz!

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler bugün İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde buluştu. “Eğitimdeki Eşitsizlikler Öldürüyor! Parasız, Eşit, Ulaşılabilir Eğitim İçin Buluşuyoruz” çağrısıyla duyurulan buluşma liseli ve üniversiteli gençliğin katılımıyla gerçekleşti.

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler tarafından hazırlanan basın metninde, “Ülkemizde, köy evi damlarında internete ulaşmaya ve ders dinlemeye çalışan çocuklar, aynı anda uzaktan eğitim vermesi gerektiği için bebekleri camdan düşerek ölen aile, internet için kat edilmesi gereken kilometrelerce yola sahip olan köyler ve EBA’ya girmek için çatıdan düşerek ölen ilkokul öğrencisi gerçeği bulunmaktadır. Bu gerçek, aynı zamanda AKP iktidarının sermaye yanlısı ve halk düşmanı politikaları gerçeğidir. ” ifadeleri yer aldı.

Sosyal mesafeye dikkat edilen ve pandemi kurallarına uygun şekilde yapılan eylemde, TKH Gençliği adına Evrim Saldıran konuşmasını gerçekleştirdi.

Saldıran, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Değerli basın emekçileri, sevgili arkadaşlar, bugün eğitimdeki eşitsizliklere karşı sesimizi yükseltmek ve AKP iktidarının eğitim politikalarına karşı sözümüzü söylemek için buluştuk.

Türkiye’de eğitim sistemi yıllardır büyük bir sorun olarak devam ediyor. Eğitim sonuna kadar piyasaya açılmış ve eğitim patronlarının eline bırakılmıştır.

Bugün geldiğimiz noktada ise pandemi ile birlikte eğitim sistemi kör düğüm olmuştur.

Uzaktan eğitim altyapısı hazırlanmadan, öğrencilerin eğitime girecek materyallerinin olup olmadığı hesap edilmeden atılan bu adım, eşitsizlikleri daha da büyütmüş ve gençliği geleceksizliğe ittiği gibi artık ölüme de itmektedir.

Daha iki gün önce ilkokul öğrencisi Çınar Mert, EBA’ya girmek için çıktığı çatıdan düşerek hayatını kaybetmiştir.

Bütün bu yaşananlar teknolojik yetersizliğin sonucu değildir. AKP iktidarının sağlıklı ve nitelikli bir eğitimle derdi bulunmamaktadır, tek dert özel okul patronları zarar etmesin, sömürü çarkı dönsün.

Dostlar, arkadaşlar, bütün bunlar yaşanırken, eğitim adım adım sektöre dönerken, uzaktan eğitim ulaşılamaz bir boyuta gelirken, gençlik geleceksizliğe itilirken bizim sessiz kalacağımızı düşünenlere öyle yağma yok diyoruz!

AKP gençliğin mücadele etmesinden korkar, gençlik mücadele ederse, parasız eğitim derse, yeni bir ülke derse toplum da politikleşir. AKP’nin korkusu budur, bu korku büyütülmelidir.

Biz diyoruz ki, liseli ve üniversiteli gençlik, liselerini, üniversitelerini, eğitimi, memleketi ve geleceği kimseye bırakmayacak. Kendi geleceğine sahip çıkacak ve bu kavgayı büyütecek.

Sözümüz nettir, eğitim sisteminin çökmesinden sorumlu olan Ziya Selçuk isifa etmelidir. AKP, halkı ve gençliği kandırmayı bırakmalıdır!…”

“Parasız eğitim, eşit eğitim!”, “AKP EBA’yı al başına çal!”, “Ziya Selçuk İstifa Et!”, ” Gençlik Gelecek, Gelecek Sosyalizm” sloganlarının atıldığı eylemde TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler tarafından hazırlanan basın metni okundu.

genclik-il-milli-egitim-mudurlugu-onunde-sessiz-kalmayacagiz-parasiz-esit-ulasilabilir-egitim-istiyoruz

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler tarafından hazırlanan basın metni şöyle:

EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİKLER ÖLDÜRÜYOR!

PARASIZ, EŞİT, ULAŞILABİLİR EĞİTİM İSTİYORUZ! 

Ülkemizde eğitim sistemindeki eşitsizlikler pandemi ile birlikte katlanarak devam etmektedir. Eğitim sisteminin sermaye sınıfı açısından kar elde edilecek bir sektöre dönmesi, her geçen gün piyasaya açılması ve özelleşmesi eğitimde yaşanan sıkışmaların temelini oluşturmaktadır. 

İçinden geçtiğimiz süreçte ise bütün bu sıkışmaya, bir de pandemi sürecinin yönetilememesi eklenmiş ve eğitim sistemi adlı adınca kör düğüm olmuştur. 

AKP iktidarının eğitim politikasının merkezini eğitimin sağlıklı ve nitelikli şekilde verilmesi değil, bir işletme olarak görülen okulların kar sağlamaya devam etmesi oluşturmaktadır. 

Okullar ve sınıflar pandemi koşullarına uygun şekilde dizayn edilmemiş, ihtiyaç olan öğretmen açığı kapatılmaya çalışılmamıştır. Bunun yerine EBA adlı sisteme dayanan uzaktan eğitime geçilmiş, EBA sistemi her gün altyapı yetersizliği ve planlama eksikliği nedeniyle çökmüştür. Uzaktan eğitime geçilmeden önce, öğrencilerin derslere ulaşmak için ihtiyacı olan ekipmanlar ve ücretsiz internet temin edilmemiş, öğrenciler adeta eğitimden yoksun bırakılmıştır. 

Ülkemizde, köy evi damlarında internete ulaşmaya ve ders dinlemeye çalışan çocuklar, aynı anda uzaktan eğitim vermesi gerektiği için bebekleri camdan düşerek ölen aile, internet için kat edilmesi gereken kilometrelerce yola sahip olan köyler ve EBA’ya girmek için çatıdan düşerek ölen ilkokul öğrencisi gerçeği bulunmaktadır. 

Bu gerçek, aynı zamanda AKP iktidarının sermaye yanlısı ve halk düşmanı politikaları gerçeğidir. 

Bütün bu olaylara rağmen AKP ve Milli Eğitim Bakanı uzaktan eğitimde “dünya ülkeleri arasında üst sıralardayız” diyerek yaşananların üstünü örtmeye ve toplumu kandırmaya devam etmekte, büyük bir suç işlemektedir. 

Bugün üniversiteli ve liseli gençlik olarak, gençliğin, geleceksizliğe itilmesine, eğitimdeki eşitsizliklerin altında ezilmesine ve yaşanan olumsuz tabloya sessiz kalmayacağımızı ilan etmek için buradayız. 

Çağrımız açık ve nettir:

Uzaktan eğitimdeki eşitsizlikler acilen giderilmeli, öğrencilerin materyal ve internet ihtiyaçları karşılanamalıdır. 

Uzaktan eğitim sürecinin başarısızlığı gizlenmeden kamuoyu ile paylaşılmalı ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk istifa etmelidir. 

Gençliğin parasız, eşit, ulaşılabilir eğitim talebi acilen karşılanmalıdır. 

TKH Gençliği/ Sosyalist Liseliler

7 Ekim 2020