Geçen hafta Erdoğan: Bu adam uluslararası hukuku bilmiyor

Erdoğan bugün ise "iki Erdoğan" arasında kararını verdi. Erdoğan, 5 Ocak'taki Erdoğan'ı yalanlarcasına; İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile düzenlenen ortak basın toplantısında "Libya’da ateşkesin kısa sürede imzalanmasını istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Geçen hafta Erdoğan: Bu adam uluslararası hukuku bilmiyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Demirören grubunun televizyonlarına konuk oldu.

Erdoğan, 5 Ocak akşamında CNN Türk ekranlarında, “Biraz önce Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını çelişki olarak ifade ettiniz. CHP’nin tezkere meselesiyle ilgili gündeme getirdiği bir başka eleştiri boyutu da ‘Türkiye, BM üzerinden hareket etmeli, orada ara bulucu olma yolunu aramalı, BM’yi zorlamalı şeklinde bir yöntem önerisi ya da atılan adıma dair bir eleştirisi var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Önce şunu söyleyeyim; inanın uluslararası hukuku bu adam (Kılıçdaroğlu) bilmiyor. Bir tarafta darbeci var, bir tarafta meşru hükümet var.. Meşru hükumet ile darbeci arasında ara bulucu olunur mu? İki taraf da meşru olur, orada kalkarsın ara bulucu olmanın yollarını ararsın.”

“Bu; Türkiye’de PKK terör örgütü ile la-teşbih devletimizin arasında ara buluculuk yapma gayreti içerisine girenler var ya, maalesef Amerika da buna soyunuyor, biz ‘Asla.’ dedik reddettik, buna benzer. Uluslararası hukukta da uluslararası savaş hukukunda da böyle bir şey yoktur. Böyle bir diplomasi anlayışı da olmaz. Bunlar bunu da bilmiyor.”

LİBYA’YI KADDAFİ DÖNEMİNDEN BİLİRİM…

“Bizim burada atmamız gereken adım her şeyden önce uluslararası diplomasinin altyapısının oluşturulmasıdır. Bu da nedir? Oradaki meşru hükumeti halkının nezdinde güçlü hale getirmektir. Şu anda bizim yaptığımız bu. Bu beyefendi Libya’yı bilmez ama ben Libya’yı başbakanlığım döneminden, Kaddafi döneminden bilirim. Çok gittim, geldim oralara. Oranın insanını da bilirim. Orada ciddi yatırımlarımız da oldu. Ülkemiz müteahhitlerinin vesaire, bu yönleriyle de bilirim. Ama şimdi Libya maalesef adeta aç kurtların üzerine çullandığı bir ülke haline gelmiştir. Bunun da başını Mısır ve Abu Dabi yönetimi çekiyor, maalesef Suud bunlara ciddi destek veriyor. Burada İsrail’le de dayanışma halindeler.”

“Libya’ya desteğin her boyutunu değerlendirmek lazım. Kılıçdaroğlu diyor ki, ‘Türkiye, bölgede barışın sağlanması için diplomatik çabaları ortaya koymalıdır.’ Kendisinin bizim bu anlattıklarımızdan haberi yok ki. Biz bu arada neler yapıyoruz, ne gibi adımlar atıyoruz, nasıl bir sirkülasyon var diplomasi olarak? Bunlardan haberi yok. Tezkere öncesi Dışişleri Bakanını beyefendiye, aynı zamanda İyi Parti’nin Başkanına gönderdik. Gittiler, anlattılar. Anlattılar da ne oldu? Mecbur değil, o ayrı mesele ama bak bilgilendirdiler seni. Ben Dışişleri Bakanımı sana gönderiyorum. Geliyor sana anlatıyor. Gidiyor Meral Hanım’a anlatıyor.”

“Bunu niye istedik? İstedik de buradan bir birlik, beraberlik çıksın ve bu şekilde adım atalım. Çünkü bizim burada ortak bir çıkarımız var. Burada milli ve yerli bir adım atmamız, duruş sergilememiz lazım ama ne yazık ki olmadı. Önemli değil. Açık ara bir farkla da parlamentodan tezkere kararı çıktı.”

3 GÜN SONRA ERDOĞAN…

Erdoğan bu programdan yalnızca 3 gün sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada ‘Libya’da ateşkes’ maddesi dikkat çekti.

Açıklamada Libya’daki durum ile ilgili, “Libya’daki tüm taraflara çatışmaları 12 Ocak günü saat 00.00 itibarıyla durdurmak, sahada istikrarın sağlanması ve Trablus ile diğer şehirlerde günlük hayatın normalleştirilmesi için gereken önlemlerle desteklenen sürdürülebilir bir ateşkes ilan etmek çağrısında bulunuyoruz” denildi.

ERDOĞAN KARARINI VERDİ…

Erdoğan bugün ise “iki Erdoğan” arasında kararını verdi. Erdoğan, 5 Ocak’taki Erdoğan’ı yalanlarcasına; İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile düzenlenen ortak basın toplantısında “Libya’da ateşkesin kısa sürede imzalanmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı.