Gar katliamının anmasına polis saldırdı, gözaltılar var

Polis, yürüyüşe müdahale ederken; çok sayıda kişiyi de gözaltına aldı.

Gar katliamının anmasına polis saldırdı, gözaltılar var

Üzerinden 5 yıl geçen 10 Ekim Ankara Garı katliamında hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Ankara’da Ulus Metro İstasyonu’ndan gara yürümek isteyenlere polis, pandemi gerekçesiyle izin vermedi. Polis, yürüyüşe müdahale ederken; çok sayıda kişiyi de gözaltına aldı.

Ankara’da 10 Ekim 2015’te düzenlenen bombalı saldırıda yaşamanı yitiren 103 kişi için anma yapılmak istenen anma töreninde polis izin vermedi. Ulus Metro İstasyonu’na gelen ve aralarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin de olduğu gruba, polis “Pandemi kuralları gereği burada eylem yapmanıza müsaade edilmeyecektir” dedi.

Metro çıkışında toplanan onlarca kişi polis müdahalesiyle karşılaştı. 11 kişi gözaltına alındı. Ulus Metro İstasyonu önünde bekleyiş devam ederken polis ise anmaya gelenlere dağılmaları yönünde anonslar yapıldı.

10 Ekim 2015 tarihinde Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi için Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce insan, Ankara Tren Garı önünde toplanmıştı.

Miting öncesi kalabalığın arasına sızan iki IŞİD’li, üzerilerindeki bombaları infilak ettirdi. Olayda 101 kişi yaşamını yitirirken (2 yurttaşımız daha sonra yaşamını yitirmişti), resmi kayıtlara göre 391 kişi de yaralanmıştı.

Katliamın üzerinden tam beş yıl geçti. Saldırıya ilişkin 20’si tutuklu 36 kişi’nin yargılandığı 2016’da başlayan ilk dava 2018’de sonuçlandı. Mahkeme heyeti 9 sanığa “Anayasal düzeni ihlal” ve “kasten öldürme” suçlarından toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Bu karar halen istinaf sürecinde. Kasım 2018’de ise firari sanıklarla ilgili ikinci bir dava görülmeye başlandı. Son duruşması 21 Eylül’de yapılan bu dava halen devam ediyor.