Fransa'da işçiler McDonalds’a el koydu

Fransa’nın Marsilya kentindeki yoksul Saint-Barthélemy mahallesinde, işçiler kapalı olan bir McDonalds şubesine el koyarak yoksul halk için yemek dağıtımına başladı.

Fransa'da işçiler McDonalds’a el koydu

Marsilya’da el konan McDonalds şubesinin bulunduğu mahalle yüzde 25’lik bir işsizlik oranına sahip. Fransa’nın genelindeki işsizlik oranı ise yüzde 8,5. Mahallenin yüzde 39’u yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşamak zorunda.

Koronavirüs salgınından sonra ciddi bir gıda sorunu yaşayan yoksullar için hamburger ve diğer ürünleri pişirip dağıtmaya başlayan işçiler, bütün kentin ve Fransız işçilerinin kahramanı haline geldi.

McDonalds işçilerin yoksul halk için yemek protokol teklifini reddederken , işçi sağlığını ve güvenliğini hiçe sayarak Fransa ölçeğindeki tüm McDonalds şubelerini faaliyete açmak ve satışlara devam etmek istiyor.

McDonalds şubesine el koyarak yoksullara gıda dağıtımına başlayan işçiler kendi sağlık tedbirlerini almış biçimde, hijyenik koşullarda çalışmaya dikkat ediyor.

Fransız devletinin krizle ve felaketleri yönetmek adına işçileri katliamlara götürdüğü, patronlar işlerini yeniden açmak ve binlerce çalışanın sağlığı pahasına gereksiz üretime yeniden başlamak istediklerin bir dönemde McDonald’s’ı kamulaştıran işçiler, “Patronların kârı değil, yoksulları doyurmak bizim işimizdir” açıklamasında bulundular.