Fransa Dışişleri Bakanı: AB liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırımlar görüşülecek

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian 24-25 Eylül'de gerçekleşmesi planlanan Avrupa Birliği liderler zirvesinin en öncelikli konusunun Doğu Akdeniz'de yükselen tansiyon ve Ankara'ya uygulanabilecek yaptırımlar olacağını açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı: AB liderler zirvesinde Türkiye'ye yaptırımlar görüşülecek

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian 24-25 Eylül’de gerçekleşmesi planlanan Avrupa Birliği liderler zirvesinin en öncelikli konusunun Doğu Akdeniz’de yükselen tansiyon ve Ankara’ya uygulanabilecek yaptırımlar olacağını açıkladı.

Euronews’in haberin göre, “Bu ayın sonunda Avrupa Konseyi’nde gündemde Türk dosyası olacak” diyen Fransız Dışişleri Bakanı, “Bu Türk dosyasını birkaç gün önce diğer dışişleri bakanları ile birlikte Berlin’de, Türkiye’ye karşı misillemede bulunmak için kullanılabilecek tüm yaptırım seçeneklerini sıralamak için hazırladık” dedi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz konusunda müzakere kapasitesini zirveye kadar kanıtlamasını istediklerini belirten Fransız bakan, “Bu konunun görüşülebilmesi için Türkler çaba göstermelidir. Bu mümkündür! Bu yapılırsa ortadaki sorunların çözümü için ilerlenebilir” açıklamasında bulundu.

EKONOMİK YAPTIRIMLARI İŞARET ETTİ

Ankara’ya karşı uygulanabilecek yaptırımların içeriği hakkında detay vermeyen Le Drian, “Seçeneksiz değiliz. Bir dizi kararı uygulamaya sokabiliriz ve bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan çok iyi biliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Türkiye’nin gerçek ekonomik durumunu saklamak amacıyla islami milliyetçi düşünce yapısı yaratmakla” suçlayan bakan, yaptırımların ekonomik yönde olabileceğini işaret etti.

TÜRKİYE – FRANSA GERGİNLİĞİ

Türkiye başta Libya iç savaşı, Doğu Akdeniz’deki gaz rezervleri, göçmen sorunu ve güvenlik meselesi olmak üzere Fransa’nın başını çektiği birçok Avrupa Birliği ülkesi ile anlaşmazlıklar yaşıyor. Doğu Akdeniz krizinde Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’a destek olan Fransa, Akdeniz’in doğusundaki askeri varlığını güçlendirmişti. Bu adım sonrası hem Paris hem de Ankara’dan karşılıklı sert açıklamalar yapılmıştı.