Fitch, Türk bankalarının kredi notu görünümünü düşürdü

Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, 20 Türk bankasının ve bunların iştiraklerinin görünümü ile Türkiye Varlık Fonu'nun görünümü de 'Durağan'dan 'Negatif'e indirildi.

Fitch, Türk bankalarının kredi notu görünümünü düşürdü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notu görünümünü ‘Negatif’e indirmesinin ardından, Türk bankalarının kredi notu görünümlerini de aynı şekilde düşürdü.

Sputnik’te yer alan habere göre, Fitch Ratingsten geçen hafta yapılan açıklamada, ‘döviz rezervlerinin tükenmesi, zayıf para politikası, negatif reel faiz oranları ve kısmen güçlü kredi teşviğinin tetiklediği yüksek cari açığın dış finansman risklerini artırdığı’ ifade edilerek Türkiye’nin kredi notunun ‘BB-‘ olarak teyit edildiği, not görünümünün ise “durağan”dan “negatif”e revize edildiği bildirilmişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Raitings, Türkiye ve bankalardan sonra Türkiye Varlık Fonu’nun görünümünü de durağandan negatife indirdi.

Fitch, Türkiye’nin BB- seviyesindeki kredi notunu teyit edip görünümünü durağandan negatife çekerken Merkez Bankası’nın rezervlerindeki zayıflamaya özellikle dikkat çekmiş ve brüt rezervlerin 2019 sonunda 105.7 milyar dolarken Ağustos ortasında 88.2 milyar dolara gerilediğini belirtmişti.

Fitch, özel sektörün döviz borcunu çevirememesi durumunda, Merkez Bankası’nın rezervlerinin Swap’la bankalardan alınan borçlardan oluşmasının büyük risk doğuracağı uyarısı yapmıştı. Derecelendirme kuruluşu, Merkez Bankası’nın döviz açık pozisyonunun bilanço riski de doğurduğunu kaydetmişti.