Finike'de 'duble yol' için 3 bin dönüm portakal bahçesi yok edilecek

Antalya'nın Finike ilçesinde yapılması planlanan duble yol projesi nedeniyle bölgede bulunan narenciye bahçeleri yok olacak.

Finike'de 'duble yol' için 3 bin dönüm portakal bahçesi yok edilecek

Antalya’da Finike-Demre-Kaş ilçelerinin birbirine bağlanması amacıyla bir duble yol projesinin hazırlığı, bölgede onbinlerce portakal ağacının bulunduğu narenciye bahçelerini yok edeceği için tepki çekiyor.

Hürriyet yazarı Yalçın Bayer “Finike portakalına ihanet!” başlığıyla köşesine taşıdığı konuyla ilgili Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği üyelerinin kendisine ilettiği mektuba dikkat çekti.

Bölgede mevcut durumda yapımı 2018 yılında tamamlanmış Kumluca girişinden Finike çıkışına kadar duble bir yol bulunduğunu belirten Bayer, “Fakat planda Finike ilçe sınırları içerisinde mevcut olan bu yoldan farklı bir duble yol ile Finike-Demre arasındaki açılacak tünele bağlantı planlanıyor. Projenin bu kısmında planlanan yeni duble yol Finike ovasının tam ortasından geçiyor. Bağlantı yolu bu şekilde yapıldığı takdirde, tamamı verimli ve dikili narenciye bahçeleri geri dönülemez bir şekilde kaybolacak” dedi.

Otoyolun Finike’deki portakal bahçelerinin ortasından geçeceğini aktaran Bayer, “Yaklaşık 800 dönüm portakal bahçesi istimlak edilerek ortalama 17 bin adet portakal ağacının sökülmesine sebebiyet verecektir. Ayrıca otoyol çevre düzenlemeleriyle birlikte toplamda 3 bin dönüm portakal bahçesi ve on binlerce ağaç yok olacaktır” diye yazdı.