Patrikten Ayasofya tepkisi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ayasofya Müzesi'nin camiye dönüştürülmemesi için çağrıda bulundu.

Patrikten Ayasofya tepkisi

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilmesi yönündeki girişimlere tepki gösterdi. Bartholomeos, AKP hükümetinin bu planı hayata geçirmesinin milyonlarca Hıristiyan’ı Müslümanların aleyhine çevireceği uyarısında bulundu.

Hürriyet‘ten Yorgo Kirbaki’nin haberine göre Bartholomeos, dün Feriköy’deki 12 Havariler Kilisesi’ndeki ayinden sonra konuşmasında Ayasofya’ya değindi.

Yazılı bir metni önce Yunanca sonra da İngilizce okuyan Bartholomeos, ibadete açılması tartışılan Ayasofya’nın “çekişme nedeni” olmaması gerektiğini belirtti. Bartholomeos “Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi, dünyada milyonlarca Hıristiyanı, İslam’a karşı çevirecektir. Oysa istenen şey birliktir” dedi.

Ayasofya’nın tüm insanlığa ait olduğunu söyleyen Bartholomeos “Türk halkı, bu anıtın evrenselliğini vurgulama sorumluluğuna sahiptir” diye konuştu. “Ayasofya’nın müze olarak, halklar ve medeniyetler arasında diyalog ve barış içinde birlikte varolmanın, Hıristiyanlık ile İslam arasında da karşılıklı hoşgörü ve dayanışma sembolü olduğunu” belirten Bartholomeos, konuyla ilgili olarak 2016’da dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e gönderdiği mektupta endişelerini izah ettiğini kaydetti.