Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim'deki son durumu Manifesto'ya anlattı

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Mazgirt'in bir köyünde çıkan koronavirüs vakalarına dair durumu, Dersim genelinde alınan önlemleri ve son süreci Manifesto'ya anlattı.

Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim'deki son durumu Manifesto'ya anlattı

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Mazgirt’in bir köyünde çıkan koronavirüs vakalarına dair durumu, Dersim genelinde alınan önlemleri ve son süreci Manifesto‘ya anlattı.

Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Geçitveren köyüne dışarıdan gelen 2 kişide koronavirüs testi pozitif çıkmış; bu yurttaşların temas ettiği düşünülen 10 kişi de karantinaya alınmıştı.

Olayın ayrıntılarını Maçoğlu şöyle aktardı:

Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim'deki son durumu Manifesto'ya anlattı

Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim'deki son durumu Manifesto'ya anlattıhttps://gazetemanifesto.com/2020/fatih-mehmet-macoglu-dersimdeki-son-durumu-manifestoya-anlatti-347032/

Gepostet von Gazete Manifesto am Sonntag, 29. März 2020

“İki akraba, 70 yaşının üzerinde bir kadın bir erkek birisi Adana’dan diğeri İstanbul’dan Mazgirt’e geliyor. Mazgirt’e bağlı Geçitveren köyünün bir mezrasına geliyor bu yurttaşlarımız. Gelen aile doğal olarak orada bazı akrabalarıyla diyalog kurmuş, bundan kaynaklı bu küçük mezrada şu anda bir karantina var. İstanbul’dan ve Adana’dan gelen iki hemşehrimizin testi pozitif çıktı. Temas etmiş diğer ailelere de test yapıldı, sonuçlar bekleniyor.

Bu köyün tamamı 64 kişilik, ancak karantina bölgesi köyün bir mezrası. Ancak insanlar dışarıdan gelen hemşehrilerini ziyarete gittikleri için onlar da karantinaya alındı. Yakın çevreden test alındı.”

Dersim’de genel durum nedir? Belediye olarak aldığınız önlemler nelerdir? 

Dersim’de bir vaka daha var, o da İstanbul’dan geliyor. Üç vaka da aslında dışarıdan geliyor.

Bahar dönemi dışarıdan Dersim’e gelenler genelde fazla olur. Belediye ilk günden itibaren gerek dezenfektan çalışmaları, gerek ailelere gıda yardımı konusunda adımlar attı. Bunun dışında broşürler, radyo yayınları, sosyal medyadan bilgilendirmeler, halk sağlığı toplantıları vasıtasıyla salgın konusunda yurttaşlarımızı bilinçlendirmeye çalıştık.

Restoranlar, kafeler ve benzeri yerlerin kapatılması, park ve bahçelerin ilaçlaması, sokakların yıkanması gibi bir çok önlem düzenli bir olarak uygulanıyor. Çöp konteynerlarının ilaçlanması, yıkanması; eczanelerin, otogarların, toplu taşıma araçlarının düzenli dezenfekte edilmesi ve ilaçlanması gibi bir çok önlem alındı.

Sağlık Bakanlığı’nın ve Halk Sağlığı uzmanlarının önerdiği çalışmaların uygulanması noktasında Belediye de elinden geleni yapıyor. Bunun yanında anonslar, radyo programlarıyla biz daha çok halkın sosyal mesafeyi gözetmesi, sokakta vakit geçirmemeleri, evlerde kalması konusunda uyarıyoruz.

Ayrıca, bu süreçte yaşanan ekonomik sorunların da farkındayız. Biz elimizden geldiğince bu süreçte halkımıza destek olacağız. Bu anlamda, belediye tüm kira, ruhsat gibi alacaklarını 1 Haziran’a kadar erteledi. Dolmuş kooperatifiyle yaptığımız görüşmelerde mağduriyetlerini dinledik, onlara da mazot desteğinde bulunacağız.”

Dersim’e giriş çıkışlarda bir kısıtlama mevcut mu? Ya da şehre girişler bir kontrole tabi mi?

“Evet şu anda şehre tüm giriş çıkışlar kontrol altına alındı, bu bir önlemdi. Bu zaten Bakanlığın genelgesi sonrası atılan adımlardı. Valilikle birlikte tüm kurumların ortak olduğu bir koordinasyon kuruldu. Şu anda ile giriş çıkışlada önlemler alınıyor. En yakın il girişlerinde noktalar var, buralarda toplu taşıma harici bireysel gelenlerin ateşleri ölçülüyor; nereden geldikleri soruluyor, gelenlerin evlerinde 14 günlük izolasyon sürecinde takibine ilişkin adresleri alınıyor. Çalışmalarımız titizlikle devam ediyor.”