Fahrettin Koca: ABD’ye 500 bin adet tespit kiti satıldığı doğru

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "ABD’ye 500 bin adet tespit kiti satıldığı doğru. Sırf ABD’ye değil başka ülkelere de satış yapıldı" dedi.

Fahrettin Koca: ABD’ye 500 bin adet tespit kiti satıldığı doğru

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla ilgili az sayıda test yapılmasına yönelik eleştiriler ve buna rağmen ABD’ye 500 bin test satıldığı iddialarına ilişkin açıklamada bulundu.

Habertürk‘ten Fatih Altaylı’ya konuşan Koca, şu ifadeleri kullandı:

“Fatih Bey, ABD’ye 500 bin adet tespit kiti satıldığı doğru. Sırf ABD’ye değil başka ülkelere de satış yapıldı. Bu kitlerden üreten firmalarımız var ve bunların çok yüksek kapasitesi var. O yüzden bu satışlar yapıldı. Ama bizim Çin’den aldığımız kitlerle o kitler aynı şey değil.

Satılanlar PCR kitleri. Türk firmaların aylık 2 milyona yakın bu kitlerden üretim kapasitesi var. Yani satmaları bizde bir eksiklik doğurmaz. Bize gerektiği kadarını tedarik etme imkanına zaten sahipler.

Çin’den aldıklarımız hızlı tanı kiti. Bizdeki normal PCR kitleri 2-2,5 saat kadar hazırlık 1-1,5 saat kadar da test süresinde yani 4 saatte sonuç veriyorlar. Bu da testlerde bizi yavaşlatıyor. Çin’den aldıklarımız ise hızlı. Yani onlarda hazırlık süresi yok. 1 ila 1,5 saat arasında hemen sonucu verebiliyorlar. Bu da büyük avantaj sağlıyor.”