"Evde kalsak yokluktan ölüyoruz, dışarıya çıksak virüsten öleceğiz"

35 yıldır geçimini kuşyemi satarak sağlayan 54 yaşındaki Gülşen Koçak, koronavirüs salgınına rağmen çalışmak zorunda olduğunu ifade ederek, “Evde kalsak yokluktan ölüyoruz, dışarıya çıksak virüsten öleceğiz” dedi.

35 yıldır geçimini kuşyemi satarak sağlayan 54 yaşındaki Gülşen Koçak, koronavirüs salgınına rağmen çalışmak zorunda olduğunu ifade ederek, “Evde kalsak yokluktan ölüyoruz, dışarıya çıksak virüsten öleceğiz” dedi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Ankara’nın en işlek yerleri de sessizliğe büründü. Kentin en kabalık yeri olan Güvenpark’ta 35 yıldır yem satan Gülşen Koçak, virüs tehdidine rağmen tezgahını açıyor. Koçak, 54 yaşında ve 2 çocuk annesi olduğunu, geçimlerini parkta kuşlar için yem satarak kazandığını anlattı. Tek geçim kaynağı sokak olan Koçak için, “Evde kal” çağrısı bir anlam ifade etmiyor.

Yaşam şartlarının zorluğuna dikkati çeken Koçak, “Onlar için demesi kolay. Evde kalsak yokluktan ölüyoruz, dışarıya çıksak virüsten öleceğiz. Elektrik, doğalgaz, su faturaları birikecek. Yarın hepsini öde diyecekler, ben neyle ödeyeceğim. Eşim 2 yıla yakındır cezaevinde, mecbur ona da bakmak, para göndermek zorundayız. Yetkililere sesleniyorum, ne yapmamızı istiyorsunuz?” diyerek sitem etti.

‘EVİME EKMEK GÖTÜRMEK İÇİN’

MA‘dan Emrullah Acar‘ın haberine göre; İki çocuğu da işsiz olan Koçak, elde ettiği kazançla dört kişinin geçimini sağlıyor. Zaman zaman zabıtalar tarafından engellendiğini söyleyen Koçak, şunları anlattı: “Buradan ne kazanırsam, onu alıp çekiliyorum kenarıma. Zabıtalar burada yem satmamı engelliyorlar, oysa kuşlara bir avuç yem vermenin kime ne zararı var? Buradan kazandıklarımla 4 insan geçiniyor. Beni engellemelerinin nedeni, parkın pislenmesiymiş. Yem satmasam da yurttaşlar gelip burada güvercinlere bir şekilde ekmek, simit atıyor zaten. Kendime 3-5 kuruş rızk çıkarmaya çalışıyorum. Bu suçsa, suçumu kabul ediyorum. Ben evime ekmek götürmek için mücadele ediyorum.”

‘HALKA BİR ŞEY VERMEDİLER’

Koçak, “Biz halka bir şey vermediler” diyerek, virüse karşı açıklanan ekonomi paketinde kendisi için hiçbir şey bulamadığını ifade ediyor. Koçak, salgına karşı sağlığını da koruyamadığını belirterek, “Maske alacak para bulamıyorum. Yüzümdeki kağıt maskeyi de bir seyyar satıcı verdi” dedi.

Parkın boş olmasından kaynaklı kazanç da sağlayamadığını dile getiren Koçak, “Salgından önce 50-60 TL satış yapardım ama şimdi zar zor 10 TL kazanıyorum. Salgından kaynaklı insanlar korkuyorlar, dışarı çıkmıyorlar. Ben 10 TL ile ev mi geçindireyim, eşime para mı göndereyim yoksa faturaları mı ödeyeyim?” diye sordu.