Ethem Sancak’ın yeğeninin firmasına İstanbul’da arazi tesis edildi!

Erdoğan imzaladı... Ethem Sancak'ın yeğeni Murat Sancak'a ait şirkete İstanbul'da 172 bin metrekarelik arsa tahsis edildiği ortaya çıktı. O şirketin, üç ay miadı kalmış kan ürünlerini ithal edip piyasa soktuğu iddiaları yakın bir zamanda doğrulanmıştı.

Ethem Sancak’ın yeğeninin firmasına İstanbul’da arazi tesis edildi!

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla, hükümete yakın patronlardan Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait şirkete İstanbul’da 172 bin metrekarelik arsa tahsis edildiği ortaya çıktı. O şirketin, üç ay miadı kalmış kan ürünlerini ithal edip piyasa soktuğu iddiaları yakın bir zamanda doğrulanmıştı.

Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre İstanbul’un Silivri ilçesindeki 172 bin metrekarelik alan Maxicells İlaç Sanayii A.Ş.’ye ‘münferit yatırım yeri’ olarak tahsis edildi. 10 milyon TL sermayeli şirket, hükümete yakın patron Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait.

Karar Resmi Gazete’de şöyle yayımlandı:

“İstanbul ili, Silivri ilçesinde bulunan ve ekli haritada sınırları gösterilen alan, Maxicells İlaç Sanayi Anonim Şirketine münferit yatırım yeri olarak tahsis edilmiştir. Söz konusu yatırımcı tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılacak tutar, sabit yatırım tutarının binde biri olarak belirlenmiştir.”

Murat Sancak 2017 yılında; SGK, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay’la ‘plazmadan yerli ilaç üretme tesisi kurmak’ için protokol imzalamıştı. Maxicells tarafından hazırlatılan proje tanıtım dosyasında Silivri’deki araziye inşa edilecek fabrikanın maliyetinin 4.7 milyar TL’yi bulacağı ifade edilmişti.

Öte yandan Sözcü’de yer alan habere göre, söz konusu ihale kapsamında Türkiye’de beş kan toplama merkezi kurulması gerekirken üç yıllık süre zarfında ne bir tek toplama merkezi için çakılmamıştı.

KAN ÜRÜNLERİ PEŞKEŞİ: YANDAŞI ZENGİN ET!

Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) çerçevesinde sözde ilaçta yerelleşme stratejisinin bir ayağı olarak 2015 yılında Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Kızılayı arasında ülkemizin kan ve kan ürünleri konusunda kendine yetebilmesini sağlayacak “Plazma Ürünleri Elde Edilmesi Projesi Protokolü” Sağlık Bakanı Prof. Dr. Mehmet Müezzinoğlu döneminde imzalanmıştır. Söz konusu protokol 19.05.2017 tarihinde güncellenmiş, proje kapsamında en çok ihtiyaç duyulan, yüksek maliyetli dört ana plazma ürününün (Faktör VIII, Faktör IX, İmmunoglobulin ve Albümin) Türkiye’de üretilmesi kararlaştırılmıştı.

Devamında bu anlaşmalara göre Kızılay’ın Türkiye’de topladığı kan plazmalarından, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alım garantisiyle sözleşme yapacağı firma (Maxicells İlaç Sanayii A.Ş.) eliyle yurt içinde üretilmesi kararı verilmişti. Maxicells İlaç Sanayii A.Ş., MT Gruba bağlı Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak tarafından kurulan paravan bir şirket olarak değerlendiriliyor. Sancaklar medya, enerji ve yeniden ilaç piyasasının patronu olmak üzere hareket ediyorlar.

SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’nün, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği 30.07.2019 tarih E.11019638 sayılı yazıda ihtiyaç duyulan plazma ürünlerinden en yüksek maliyetli olanlarının (Albümin-IVIG-Faktör VIII-Faktör IX) sadece Maxicells İlaç Sanayii A.Ş. tarafından dağıtılacağını belirterek; bu dağıtımın sadece Özel Sağlık Hizmet Sunucuları (SHS) bünyesinde yer alan eczanelere yapılacağını, ürünlerin perakende satış fiyatının ve kamu fiyatlarının dikkate alınmaksızın, sadece farmasötik eşdeğeri dikkate alınarak tüketileceği salık veriliyor.

Bu uygulama ile kamu yararı ve kamu kaynakları gözetilmeksizin tek bir firmadan ürün tedarik edilmesi ve sadece o ürünlerin kullanılması sağlanmakta, tüketilmese bile ürünlerin ödemesi kurum tarafından garanti edilmekte, fiyatının da ne olacağı denetim dışı bırakılmaktadır. Bu ilaçların sadece hastane eczanelerinden ayaktan tedavi alan hastalara da verilerek serbest eczanelerin devre dışı bırakılmasının da önü açılıyor.

Hatta o kadar ileri gidiyorlar ki, Maxicells İlaç Sanayii A.Ş. firmasına Silivri’de bir arsa tahsis ediyorlar. Sözleşmeye göre, en geç altı ayın sonunda Maxicells, Türkiye’de kuracağı tesis ile ilgili iş planı ve ilerleme takvimi hazırlamayı ve SGK’nin onayına sunmayı taahhüt etti.

‘YERLİ VE MİLLİ’ Mİ?

Sancak, yurt dışından ithal edilen kan ürünleri ilaçları getiren firmaların ruhsatlarını da satın aldı. Bundan sonra yurt dışında daha ucuz olmasına karşın Türkiye’de daha pahalı olan ilaçları sadece Sancak ailesi iç piyasaya sunabilecek.

Bu süreçte Kızılay’a altyapı çalışmaları için Sağlık Bakanlığı bütçesinden 85 milyon TL ödeme yapılması kararlaştırıldı.

Tarikatların Sağlık Bakanlığı’na yerleşmesinin başka bir örneği bu alanda yaşanıyor. Yerli ve milliden anladıklarının yandaş ve emperyalist olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor.

ÜÇ AY ÖMRÜ KALAN KAN ÜRÜNLERİ

Aynı firmanın; Avrupa’dan Türkiye’ye bir yıldan az kullanım ömrü olan kan ürünü sokulmasının yasak olmasına karşın; proje kapsamında kullanım ömrü üç ay olan ürünleri ithal ettiği ortaya çıkmıştı.

Şirket 21 Ekim 2020 tarihinde ‘plazma ürünleri elde edilmesi projesi’ kapsamında ‘kan fransinasyonları, bağışıklık sağlayan ürünler ve ilaç üretim tesisi’ için ÇED süreci başlattığını açıklamıştı.

CHP’li Özel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Murat Sancak’a ait Maxicells AŞ’nin üç ay miadı kalmış kan ürünlerini ithal edip piyasa soktuğunu doğruladığını ifade etmişti.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen yerli kan ürünü üretilmesi amacıyla başlatılan projede ihale verilen Ethem Sancak’ın akrabası Murat Sancak’a ait Maxicells AŞ adlı firmanın, 3 ay kullanım ömrü kalan ürünleri ithal ettiği, yüzde 1800 kârla ise sattığı ortaya çıkmıştı.

Sağlık Bakanlığı’nın skandal ihalesiyle ilgili CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Avrupa’da üç ay kullanım ömrü kalmış ürünler yok pahasına sokulup yüzde 1800 kârla hastalara ve eczanelere fatura ediliyor” diye konuşmuştu.

Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’a ait firmanın Avrupa’dan Türkiye’ye bir yıldan az kullanım ömrü olan kan ürünü sokulmasının yasak olmasına karşın; proje kapsamında aldığı ihaleyle birlikte kullanım ömrü 3 ay olan ürünleri ithal ettiği belirlenmişti.