Eski Merkez Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdoğan’ın IMF tezlerini yalanladı

"Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF’ye borç verebilecek güçteydi. Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var."

Eski Merkez Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdoğan’ın IMF tezlerini yalanladı

Eski Merkez Başkanı Durmuş Yılmaz, Erdoğan’ın sıkça kullandığı “IMF bizden borç istedi” argümanlarını çürüttü. Yılmaz, “IMF’nin bizden istediği şey borç değildi” açıklamasını yaptı.

Yılmaz sosyal medya hesabından “IMF’ye borç verme” konusuna açıklık getirdi.

Eski Merkez Başkanı, “Şu IMF’ye 5 milyar borç verme konusu. En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorlandım, bulabildiğim kelime YALAN. Konu çok teknik. Kısacası IMF bizden borç istemedi. İhtiyati fona TAAHHÜTTE bulunuldu. Taahhüt gerçekleşmedi. İspatı: MB bilançosunda böyle bir borç kaydı yok.” diye yazdı.

Erdoğan konuşmasının ekonomiye geldiği yerlerde sıklıkla “IMF’nin Türkiye’den 5 milyar dolar borç para istediği” iddiasını dile getiriyordu; Yılmaz ise “En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorlandım, bulabildiğim kelime yalan” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, son olarak 10 Ağustos günü katıldığı kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye’den 5 milyar dolar istediğini bir kez daha dillendirmişti. Erdoğan, açıklamasında “Boşuna avucunuzu ovuşturmayın. Biz o kapıları kapadık. IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi’ dedi. ‘Verelim’ dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır” demişti.

Eski Merkez Bankası Başkanı ve İyi Parti Milletvekili Yılmaz Durmuş konuya dair sosyal medya hesabından şunları yazdı:

“Şu IMF’ye 5 milyar borç verme konusu. En ağır kelimeyi kullanmak için çok zorlandım, bulabildiğim kelime YALAN. Konu çok teknik. Kısacası IMF bizden borç istemedi. İhtiyati fona TAAHHÜTTE bulunuldu. Taahhüt gerçekleşmedi. İspatı: MB bilançosunda böyle bir borç kaydı yok.”

“IMF’YE 5 MİLYAR DOLAR VERİLMEDİ”

Öte yandan Evrensel‘in aktardığına göre, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, sonranın Borsa İstanbul Başkanı, şimdinin Gelecek Partisi yöneticisi İbrahim Turhan da bunun bir borç değil taahhüt olduğunu ve zaten hiçbir zaman verilmediğini belirtti.

İbrahim Turhan detaylı bilgi vererek şunları yazdı:

“1) IMF Türkiye’den borç istemedi. Söz konusu olan G-20’nin küresel bir programı idi ve kabul eden bütün ülkeleri içeriyordu. 2) Borç sanılan şey sadece bir taahhüttü. 3) Program uygulansaydı bile Türkiye sıranın sonlarındaydı. 4) IMF’ye 5 milyar dolar verilmedi.”

Turhan, söz konusu taahhüt gerçekleşseydi de Türkiye’nin kasasından tek seferde 5 milyar dolar çıkmayacağını belirterek şunları söyledi: “Borçlanma söz konusu olduğunda; a) Her ülkeden taahüdü ile orantılı bir şekilde transfer yapılacaktı. Örneğin; bir ülke 5 milyar dolar taahhütte bulunmuşsa (5/500) IMF 10 milyar borçlanmak istediğinde bu ülkeden 100 milyon talep edecekti.”

“IBAN VERİP YARDIM İSTEYEN YÖNETİM”

Eski Ekonomi Bakanı, Deva Partisi Genel Başkanı da Ali Babacan da Erdoğan’a yanıt verdi:

“Türkiye tam 19 yıldan sonra ilk defa, 14 Mayıs 2013 tarihinde, son taksitini ödeyerek IMF’ye olan borcunu sıfırladı.

Ekonomi hepimizin sorunu. Ders vermiyoruz; ülkemiz düze çıksın diye çözüm önerileri sunuyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanının tespitine katılıyorum. Ekonomi yönetimini teslim ettiğimde Türkiye, IMF’ye borç verebilecek güçteydi. Fakat bugün maalesef IBAN verip halktan yardım isteyen bir yönetim var.”