Eski Diyanet İşleri Başkanı'ndan Erbaş'a itiraz

Diyanet Başkanı Ali Erbaş'ın cuma hutbesinde eşcinsellere yönelik sözlerinin ardından başlayan tartışmaya eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de "Bizim bu tür musibetleri belirli bir günah grubuna bağlamamız haşa Allah adına konuşmamız anlamına gelir, bu doğru değil" sözleriyle dahil oldu.

Eski Diyanet İşleri Başkanı'ndan Erbaş'a itiraz

Eski Diyanet Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ bireyleri hedef alan ve musibetlerden sorumlu tutan ‘cuma hutbesi’ne itiraz etti.

Diyanet Başkanı Ali Erbaş’ın cuma hutbesinde eşcinsellere yönelik sözlerinin ardından başlayan tartışmaya eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de “Bizim bu tür musibetleri belirli bir günah grubuna bağlamamız haşa Allah adına konuşmamız anlamına gelir, bu doğru değil” sözleriyle dahil oldu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın geçtiğimiz hafta cuma namazında okuduğu hutbedeki nikahsız birlikte yaşamayı ve eşcinselleri hedef almış; “tüm kötülük ve salgın hastalıkların eşcinsellikten kaynaklandığını” ifade etmişti. Bu söylemleri ‘nefret söylemi’ olarak değerlendiren bir dizi barodan itiraz gelmiş Ankara ve Diyarbakır Bolarına ise soruşturma açılmıştı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da gelen tepkilere karşı Erbaş’ın yanında olduğunu ifade ederek, Diyanet’in din konusunda söz söyleyecek tek kurum olduğunu iddia etmiş; “Diyanet’e yapılan her saldırının devlete yapılacak saldırı” olduğunu öne sürmüştü.

Tartışmaya, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de dahil oldu.

Hutbede, “İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor” ifadelerine yer verilmişti.

“KÜRESEL SİYASETİN GÜNAHLARI DAHA BÜYÜK”

Görmez, “Bizim bu tür musibetleri belirli bir günah grubuna bağlamamız haşa Allah adına konuşmamız anlamına gelir, bu doğru değil. Çünkü Küresel siyasetin günahları cinsel bütün günahlardan daha büyüktür” ifadelerini kullandı.

Görmez sözlerini “Bizim günah-ı kebair listemiz değişti. Büyük günahlar artık değişti. Tohumun genini değiştirmek, gıdayla oynamak, kimyasal silah geliştirmek, bütün kainatı ifsat etmek, bunlar bizim kitaplarımızda günah-ı kebair arasında geçmiyor diye bizim oraya sıkışmamamız lazım. Bizim günah-ı kebair’leri Kur’an’ı Sünneti dikkate alarak güncellememiz gerekiyor” diye tamamladı.

Görmez, “Ankara Barosu’nun açıklaması İslamı çağ dışılıkla itham eden bir açıklama. Bir milletin iman değerlerini hafife almak ayrı bir şey. Her türlü kınanmayı hak eden bir metin” diye de ekledi.