ESHOT'ta öfke: Vakalar arttı, 'iş bırakma' uyarısı yapıldı

İzmir'de ESHOT çalışanları arasında koronavirüs vakalarının görülmesi ve yayılması üzerine personellere test yapılması talep edildi. Ancak İl Sağlık Müdürlüğünden olumsuz cevap geldi. DİSK Bölge Temsilciliği ise bu yanıt karşısında kontak kapatmaya gidebilecekleri uyarısı yaptı.

ESHOT'ta öfke: Vakalar arttı, 'iş bırakma' uyarısı yapıldı

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir’de ESHOT şoförleri arasında artan koronavirüs vakaları sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile personellere test yapılması talebinde bulundu.

DİSK’in talebini İl Sağlık Müdürlüğü’ne ileten İzmir Büyükşehir Belediyesi ise İl Sağlık Müdürlüğü’nden olumsuz cevap aldı. ESHOT’ta görevli personellere İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün test yapmayı reddetmesi sonrası basın açıklaması düzenleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, alınan kararı sert bir dille eleştirdi. Bundan sonra İzmir’de yaşanacak olayların sorumluluğunun İl Sağlık Müdürlüğü’nde olduğunun altını çizen Sarı, dış ülkelere gönderilen test kitlerine de değindi. Sarı ayrıca testlerin yapılmamakta ısrarcı olunması halinde kontak kapatılacağını söyledi. Toplantıya katılan Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal ise, şuan ESHOT’ta 16 COVİD-19 vakasının olduğunu ve bunun tüm İzmir’e yayılma potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ MÜ TAŞIYACAK?

İzmir Gündemi‘nde yer alan habere göre “Vaka sayıların artması halinde İzmir ulaşımını İzmir İl Sağlık Müdürlüğü mü sağlayacak?” diye soran DİSK Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, testlerin ısrarla yapılmamasını kabul etmediklerini söyledi. Topal “Bugün İzmir’de 1 milyonu taşıyan bir ulaşım sisteminde İzmir İl Sağlık müdürlüğüne yapmış olduğumuz bir test başvurusu vardı 3’üncü ayda. Bizimde son zamanlarda aldığımız bilgilere göre bu teklifimiz reddedildi. Yazlık alanların tamamı açıldı. Oldukça büyük bir yoğunluk yaşıyoruz. 1 Temmuz’dan itibaren normalleşme ile birlikte aslında en tehlikeli olduğu döneme girmiş durumdayız. Kimseye maske tak diyemiyoruz, yakında yüzde 50 kuralı da kalkacak. Bizim çağrımız büyükşehir’e bağlı ESHOT şoförlerine test yapılmasının ısrarla ötelenmesi oldukça ilginç ve kabul edilemeyecek bir durum. İzmir’de 1 milyon kişiyi virüs ile yüz yüze bırakmak demektir. Eğer ileriki süreçlerde salgın iyice artarsa bu yolcuları sağlık il müdürlüğü mü taşıyacak?”
diye konuştu.

Topal’ın ardından açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise İl Sağlık Müdürlüğü’ne daha öncesinden bir kaç kez başvuru yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Sarı, “Adını bile bilmediğimiz bazı ülkelere test gönderilirken kendi ülkemizde neden yapılmıyor?” diye sordu.

Verilen ret kararının İzmir halkının sağlığını tehlikeye atmak anlamına geldiğini belirten Sarı, “Öyle ki basında ve kamuoyunda da duyurulan Eshot genel müdürümüz Erhan beyin yapılan test sonuçları pozitif çıkmıştır. Ayrıca atölyelerde 5, hatta ise 9 üyemiz pozitif tanısıyla karantinaya alınmıştır. Covid-19 testi ısrarlı bir şekilde hala yapılmamaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda ısrarcı olmaya devam ederse yarın izmir halkının ulaşımını kimlerle yapacağını buradan sormak istiyoruz. Acaba il sağlık müdürlüğü bu red kararlarıyla İzmir’de bir kaos mu yaratmak istemektedir. Sağlık bakanlığının her gün yapmış olduğu günlük açıklamalarda on binlerce test yapıldığı ifade edilirken 3200 şoför ve üyemize neden ısrarla test yapılmamaktadır? Elimizde her türlü test kiti var derken adlarını bile sonradan öğrendiğimiz ülkelere bu kitler gönderilirken izmir halkının sağlığı neden riske edilmektedir? İl Sağlık Müdürlüğü bu taleplerimizi karşılamazsa İzmir’de yaşanacaklardan tüm sorumluluk kendilerine aittir.”

Durumun iç açıcı olmadığını ve eğer düzenlemeler olmazsa 6331 Sayılı yasaya uygun olarak iş bırakma eylemi yapabileceklerini söyleyen Başkan Sarı, “Şoförlerimiz günlük 1 milyon yolcu taşıyorlar. Bir an önce ESHOT şoförlerinin kitlerini yapın. Yapmazsanız 6331 Sayılı yasaya dayanarak 14 gün sonra iş durduracağız.” dedi.

16 VAKA VAR

Konuşma sonrası basın mensuplarının soruları da yanıtlandı. Basın mensuplarının şuan bilinen kaç vaka olduğunun sorulması üzerine cevap veren Metal İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal ESHOT’ta şuan bilinen 16 vakanın olduğunu söyledi. Topal ayrıca yeni gelen bilgilere göre ESHOT Genel Başkan Yardımcısı Kader Sertpoyraz’ın da COVİD-19 testinin pozitif çıktığını söyledi.