'Esad istifa edecek' iddialarına yalanlama

"Esad’ın gitmesi gerektiği ve bunun gerçekleşmesine günler kaldığı sözlerini 2011’den beri duyuyoruz. Ancak Başkan Esad en zor dönemde ülkesini ve halkını yalnız bırakmadı"

'Esad istifa edecek' iddialarına yalanlama

Suriye muhalefetinin, Devlet Başkanı Esad’ın yakında istifa edebileceğinin işaretlerini gördüklerini ileri sürmesine Rusya’dan yalanlama geldi.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kenti merkezli North Press haber ajansına konuşan muhalif kaynaklar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yakında istifa edebileceğini ileri sürdüler. Kaynaklar, halihazırda bu konunun Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, Türkiye ve İran arasında değerlendirildiğini iddia etti.

Henüz bu bilgiyi doğrulamanın mümkün olmadığını itiraf eden kaynaklar, sadece “bazı gelişmelerin” buna işaret ettiğini savundu.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Suriye meclisiyle ilişkilerden sorumlu grubun koordinatörü Dmitriy Sablin, Esad’ın istifa edeceği yönündeki söylentilerin “çok abartılmış” olduğunu belirterek, “Başkan Esad, Suriyelilerin çoğunun desteğine sahip ve seçimleri kazanacak. Bugün onun gerçek bir alternatifi yok. Üstelik askeri zaferlerin yanı sıra, ülke ekonomisinin canlanmaya ve yolsuzlukla mücadelenin güçlenmeye başladığını görüyoruz” diye konuştu.

Sputnik‘in aktardığına göre, Suriye’nin hem bu çabalarında hem de Anayasa Komitesi’nin çalışmalarını etkinleştirme konusunda Rusya’nın desteğine güvenebileceğini kaydeden Sablin, “Esad’ın gitmesi gerektiği ve bunun gerçekleşmesine günler kaldığı sözlerini 2011’den beri duyuyoruz. Ancak Başkan Esad en zor dönemde ülkesini ve halkını yalnız bırakmadı ve şimdi Suriye’nin büyük kısmını kontrol ediyor, farklı etnik ve dini grupların çıkarlarının dikkate alınmasını gerektiren ulusal uzlaşı sorunlarını çözüyor”. açıklamasında bulundu.