Ervin Meşrubat işçisi hakkını arıyor: Kısa değil, uzun çalıştık

Coca-Cola, Snickers, Haribo gibi gıda ürünleri dağıtıcısı olan, İstanbul merkezli Ervin Meşrubat çalışanı 200 gıda dağıtıcısı, haklarının gasp edilmesinden şikayetçi. Salgın döneminde kısa çalışma ödeneğine başvuran şirketin, işçilerin primlerini eksik yatırdığı ortaya çıkarken, işçiler duruma tepki gösterdi.

Ervin Meşrubat işçisi hakkını arıyor: Kısa değil, uzun çalıştık

HABER MERKEZİ

Kovid-19 salgını ile patronlara imkan olarak tanınan kısa çalışma ödeneği, bir işyerinde daha emekçilerin haklarının gasp edilmesine neden oldu. Coca-Cola, Snickers, Haribo gibi gıda ürünleri dağıtıcısı olan, İstanbul merkezli Ervin Meşrubat çalışanı 200 gıda dağıtıcısı, haklarının gasp edilmesinden şikayetçi. Salgın döneminde kısa çalışma ödeneğine başvuran şirketin, işçilerin primlerini eksik yatırdığı ortaya çıkarken, işçiler duruma tepki gösterdi.

Sınıf Tavrı ile bağ kuran emekçiler, ücret ödemelerinin bir kısmını elden aldıç Banka hesaplarına yatırılan miktar haricinde, prim usulü çalıştıklarını belirten işçiler, bu dönemde primlerinin şirket tarafından eksik yatırıldığını fark etti. Duruma tepki gösteren işçiler yönetimden bir açıklama beklerken, işçilerin talebine yönetimden olumsuz cevap geldi.

Pandemi döneminde tam zamanlı çalıştıklarını belirten işçiler, kısa çalışma ödeneğinden yararlandıklarını, ancak tam zamanlı mesai yaptıkları için durumun geçersiz olduğunu ifade ettiler. Primlerinin yatırılmasını isteyen işçiler, bekleyişte.

KISA ÇALIŞMA PATRON TEŞVİKİNE DÖNÜŞTÜ

Kısa çalışma ödeneği salgın süresince iktidar tarafından patronlara verilen bir teşvike dönüşürken, yasaya göre işletmenin kayıp günleri SGK’ya bildiriliyor ve ne kadar kayıp gün varsa, o günlerin ücretlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor.

Bu dönemde SGK primleri eksik yatırılırken, emekliler durumdan yararlanamıyor. Sonuçta işçilerin emeklilik hakkı ve işsizlik fonundan yararlanması gibi hakları salgın süresince ellerinden alınırken, işsizlik fonundaki paralarda patronların yükümlülüğüne karşılık kullandırılıyor.

ÇALIŞMA YASAK AMA CEZAİ İŞLEM UYGULANMIYOR

Pek çok işletmede kısa çalışma ödeneğine tam zamanlı başvuru yapıldı. Ancak bu dönemde işletmeler çalışmayı sürdürürken, yasanın emrettiğine karşı geldi. Yasaya göre, kısa çalışma ödeneği süresince ismi belirtilen işçiler, yararlanılan süre boyunca çalıştırılamıyor. Eğer işletmede çalışma olursa, cezai işlem söz konusu ancak bu cezai işlem bugüne kadar hiç uygulanmadı.