Erdoğan'ın rektörleri: İTÜ, ODTÜ, Ankara Üniversitesi Menzil, Diyanet ve AKP kadrolarına emanet

Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarının ardından İTÜ, ODTÜ ve Ankara Üniversitesi başta olmak üzere memleketin en köklü üniversiteleri Menzil Cemaati, Diyanet ve AKP kadrolarına emanet edildi.

Erdoğan'ın rektörleri: İTÜ, ODTÜ, Ankara Üniversitesi Menzil, Diyanet ve AKP kadrolarına emanet

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 16 üniversiteye rektör atandı. Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarının ardından İTÜ, ODTÜ ve Ankara Üniversitesi başta olmak üzere memleketin en köklü üniversiteleri Menzil Cemaati, Diyanet ve AKP kadrolarına emanet edildi.

Erdoğan’ın atamalarına göre İstanbul Teknik Üniversitesi’ne rektör olarak atanan İsmail Koyuncu, ‘Fesli Kadir’ olarak bilinen Cumhuriyet ve ilericilik düşmanı Kadir Mısıroğlu’nun ölümünden sonra yasa gömülmüştü. İTÜ Teknopark’ta bulunan MEMTEK yönetim kurulunda yer alan Koyuncu, koronavirüs salgını döneminde maske üretimi ile gündeme gelmişti. ‘Yerli üretim’ olarak reklamı yapılan maskeler Sağlık Bakanlığı’na gönderilmişti.

Erdoğan tarafından Ankara Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Menzil tarikatına yakınlığı ile biliniyor. AKP’de dört dönem milletvekili seçilen, 2002 ve 2007 yılları arasında ise Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Ünüvar, sosyal medya hesabından Menzil tarikatının eski lideri Muhammed Raşid Erol için her ölüm yıl dönümünde “Rahmetli Seyda Hazretlerine” diyerek yayımladığı taziye mesajlarıyla biliniyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne (ODTÜ) ise öğrencilerin tepkisini toplayan Mustafa Verşan Kök tekrar rektör olarak atandı. Kök, akademisyenlere uygulanan baskı ve LGBT yürüyüşlerine getirdiği yasaklarla adından söz ettirmişti. ODTÜ öğrencileri Kök için ‘Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz’ diyerek sık sık tepki göstermişti.

ODTÜ ormanından geçecek yol projesi için yapılacak doğa kıyımı ile ilgili olarak dönemin AKP’li Belediyesi ve Cumhurbaşkanlığı ile bir araya gelmişti.

AKP ADAY ADAYI REKTÖR

Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’ne tekrar atanan Prof. Dr. Ömer Çomaklı da 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde AKP’den Erzurum Milletvekili aday adayı olmuştu.

Malatya’da bulunan İnönü Üniversitesi’ne tekrar rektör olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Kızılay ‘akademide tek kişilik dev kadrolar’ haberleriyle gündeme gelmişti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne de 2008-2015 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’na seçilen Prof. Dr. Yavuz Ünal getirildi.