Erdoğan'ın paketini dağıtmayan öğretmenlere 'idari işlem' tehditi

İzmit'te, üzerinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası bulunan maske ve kolonya paketlerinin dağıtımını yapmak istemeyen öğretmenlere, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 'idari işlem' yapılacağı tehditi içeren bir yazı gönderildi.

Erdoğan'ın paketini dağıtmayan öğretmenlere 'idari işlem' tehditi

65 yaş ve üzerindeki vatandaşlara AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla maske ve kolonya dağıtımı yapılıyor. Geçen hafta İzmit Kaymakamlığı “önemli görev” olarak nitelendirdiği uygulamayla öğretmenlerin, üzerinde Erdoğan’ın imzasının bulunduğu poşet içerisindeki kolonya ve maskeleri yurttaşlara ulaştırmasını istemişti.

Kaymakamlık tarafından yapılan görevlendirmeleri eleştiren ve bu görevlendirmelere gitmeyen öğretmenlere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ‘idari işlem’ tehditinde bulunan yazı geldi.

İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen imzasıyla okullara gönderilen yazıda İzmit Kaymakamlığı tarafından yapılan görevlendirmelerde sorunlar yaşandığı belirtilerek, “Kaymakamlık Makamı tarafından yapılan görevlendirmelere il dışında olma veya idari izin hükümleri dışında mazeret beyan ederek katılmayanlar hakkında gerekli idari işlemlerin yapılacağının bilinmesi ve yazımızın tüm öğretmenlere tebliğ edilerek görev mahallinden ayrılmamaları, ihtiyaç halinde çağrıldıklarında mutlaka verilen görevi yapmak üzere görev yerlerinde olmalarının hatırlatılmasını tekiden rica ederim” denildi.

EĞİTİM SEN: TEHDİTKAR DİLİ KABUL ETMİYORUZ!

Evrensel‘in haberine göre; Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir, gönderilen yazıda ‘tehdit’ dilinin kullanıldığını belirterek, “Geçtiğimiz hafta eğitim emekçilerini siyasi şovlara alet etmek isteyenler, muhtemelen bu konuda herhangi bir itirazla karşılaşmayacaklarını zannetmişlerdi ama yükselen tepkiler karşısında kendileri de yaptıkları yanlıştan geri dönmüşlerdir. Yaşadığımız o olayda da sürecin başka baskılara gerekçe yapılacak bir şekilde yürütüldüğünü dile getirmiştik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu yazısı zaten öncelikle bizim usulsüz görevlendirmelerin dayanağı olmadığına dair gündeme getirdiğimiz yazıydı. Genelgenin yasayla çelişen kısımlarında elbette yasa hükümlerinin geçerli olacağını da herhalde kamu yöneticileri daha iyi bilmektedirler. Şimdi durduk yerde söz konusu genelgenin ‘İl dışında olma’ ve ‘Mazeret’ gibi örneklerle gündeme getirilmesi sadece eğitim emekçilerine yönelik tehdit dili kullanmaktan başka bir anlam ifade etmemektedir” diye konuştu. Bu tehditkar dili kabul etmediklerini vurgulayan Özdemir, “Kamu yöneticilerine düşen, kamu emekçilerini tehdit etmek değil, salgın sürecinde kamu emekçilerinin zor şartlarda ve özveriyle sürdürdükleri kendi mesleki faaliyetlerini takdir etmek ve diğer alanlarda ihtiyaç duyulduğunda ise elbette ve tartışmaya yer bırakmaksızın gönüllülük esasını gözetmektir; keyfi, dayanaksız, siyasi, sağlığı hiçe sayan ve her şeyden öte hukuki dayanağı olmayan görevlendirmeler yapmak değildir. Eğitim Sen olarak bu tehditkar dili kabul etmiyoruz” dedi.

SORU ÖNERGESİ VERİLMİŞTİ

Yaşananları hukuk dışı olarak niteleyen Eğitim Sen ise okullara gitmeme kararı almış, Türk Eğitim-Sen ise eleştirmişti. İzmit’te yaşananlara dair HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplandırması talebiyle soru önergesi vermişti. Eğitim emekçilerinin tepki gösterdiği uygulama için daha sonra İzmit Kaymakamı Şevket Cinbir açıklama yapmak zorunla kalmış ve ilk karardan geri adım atarak “Öğretmenler gönüllülük esasına göre görev alacaktır” demişti.