Erdoğan'ın 'hukuk reformu' da patronlar için

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'ekonomi ve yargıda reform' mesajının "mülkiyet güvenliği"ni pekiştirmek üzere yatırım çekmeye yönelik adımları kapsadığı belirtiliyor. Bu kapsamda izlenecek yol haritasında, yargı kurumları ve patron örgütleri ile görüşme ve toplantı trafiği olacak.

Erdoğan'ın 'hukuk reformu' da patronlar için

AKP’ye yakın Yeni Şafak gazetesinde, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son dönemde sık sık dile getirdiği “ekonomi ve yargıda reform” söyleminin ayrıntılarına ilişkin bir köşe yazısı kaleme alındı.

Gazetenin yazarlarından Mehmet Acet’in “Ekonomide, hukukta atılacak adımlar için nasıl bir yol haritası olacak?” başlıklı yazısında, önümüzdeki dönemde, ekonomi yönetiminde üstlendiği yeni görev nedeniyle Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün sürecin göz önündeki iki önemli aktörü olacağı belirtildi.

Yazıya göre hazırlanan yol haritası kapsamında atılacak adımlar şöyle:

-Bu iki isim yani Elvan ve Gül, bu hafta iş dünyasının temsilcileriyle buluşacak.

-Çatı örgütler olarak da bilinen TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD gibi ekonominin nabzını tutan çevreler dinlenecek.

-Devam eden hafta içerisinde iş dünyası ile yargı camiasını temsil eden çevrelerin buluşmasına tanıklık edeceğiz. Yargıtay, Danıştay gibi yüksek yargı organlarının başkanlarının da dâhil olacağı bir süreç olacak bu.

-Bu temaslar üzerinden, yatırım ortamının iyileştirilmesi, hukuk devleti ilkesinin tahkim edilmesi, ticari davalarda karşılaşılan sorunlar gibi başlıklar üzerinden atılacak adımlar netleştirilecek.

“YATIRIM İÇİN HUKUK”

Yandaş yazar Mehmet Acet, Hükümet’in bu hamlesinin ne anlama geldiğini yorumlarken de şu ifadeleri kullandı:

“Ekonomi/hukuk ilişkisine dair son bir haftadır kullanılan ‘söylem’, yatırım çekme anlamında böyle bir ilişkilendirmenin ne kadar yerinde olduğunu herkese gösterdi. ‘Reform gündeminden’ bahis açılınca, piyasalar hemen olumlu şekilde reaksiyon gösterdi. Demek ki, uzun vadeli, kalıcı yatırım çekmenin yolu, ‘hukuk güvenliğinden’ geçiyormuş. Uzmanlık alanı bir ülke ile ilgili uzun vadeli öngörülerde bulunmak olan finansçıların ilk soru olarak, “O ülkede hukuk ne durumda” sorusuna cevap bulmaya çalıştıkları bilinen bir şey. Hukuk güvenliği derken bunu büyük ölçüde ‘mülkiyet güvenliği’ olarak anlamak yanlış olmayacaktır.”