Erdoğan'ın 'basın özgürlüğü': Çok sayıda gazetecinin basın kartı iptal edildi

Erdoğan'ın "Basın özgürlüğü konusunda hassasiyetimi bilen bilir." dediği günde çok sayıda gazetecinin basınkartı bilgi verilmeksizin iptal edildi.

Erdoğan'ın 'basın özgürlüğü': Çok sayıda gazetecinin basın kartı iptal edildi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı aralarında Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet çalışanlarının da bulunduğu çok sayıda gazetecinin sarı basın kartını iptal etti.

Gazetecilere iptal gerekçesi hakkında bilgi verilmedi.

Daha önce Başbakanlık bünyesinde bulunan Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle beraber Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmış ve ‘İletişim Başkanlığı’ adını almıştı. BYEGM’e bağlı Basın Kartları Komisyonu da böylece Cumhurbaşkanlığı denetimine girmişti.

Düzenlemenin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bütün basın kartlarını yenilemek için çalışma başlatmıştı. Ancak son iptal kararlarıyla birlikte görülen o ki bu ‘yenileme’ süreci yandaş olmayan gazetecilerin basın kartlarının iptal edilmesi için işletildi.

Gazetecilerin gün boyunca basın kartlarını iptal edildiğine dair haberler, “haber” olurken akşam saatlerinde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı ortak basın toplantısında sarfettiği bir söz gülünç hale düştü. Erdoğan, Alman bir gazetecinin “Almanya’da çalışan Türk meslektaşlarımız hiçbir engel olmadan çalışabiliyorlar. Buradaki Alman gazetecilerin hala bir çalışma izni yok” yorumuna ilişkin değerlendirmesinde “Almanya ile iyi ilişkilerimizden rahatsız olan bazı kişilerin Türkiye’nin Alman gazetecilere akreditasyon vermediği şeklinde yansıtmaya çalıştıklarını görüyoruz.” derken “Bir sorun ve mağduriyet yaşanması söz konusu değildir. Basın özgürlüğü konusunda hassasiyetimi bilen bilir.” ifadelerini kullanmıştı.