Erdoğan açıkladı: Yılbaşında sokağa çıkma yasağı

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bugün bir kez daha gerçekleşti.

Erdoğan açıkladı: Yılbaşında sokağa çıkma yasağı

AKP’li Cumhurbaşkanı  Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

YAPTIRIMLAR

Amerika ve Avrupa’da ülkemize yönelik yaptırım söylemlerinin artmış oması üzüntü vericidir.

Türkiye Avrupa Birliği’nden yaptırım değil, yıllardır geciktirdiği tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektedir. Biz ne komşularıyla, ne de başka herhangi bir devletle gerilim, hele çatışma peşinde koşan bir ülke asla değiliz. Kendimizle birlikte tüm bölgemizin, dünyanın huzuru, esenliği, refahı için mücadele ediyoruz.

Kimsenin hakkına el uzatmadığımız gibi, hiç kimsenin de hakkımızı yemesine müsaade etmeyiz.

Biz ne komşularıyla, ne de başka herhangi bir devletle gerilim, hele çatışma peşinde koşan bir ülke asla değiliz. Kendimizle birlikte dünyanın huzuru için mücadele ediyoruz.

AZERBAYCAN

Libya’dan Doğu Akdeniz’e, Suriye’den Kafkasya’ya uzanan coğrafyada çok boyutlu çalışmalar içindeyiz. Nerede haksızlık varsa adaletin tesisi için çaba harcıyoruz

Türkiye, tarihi bir dönüm noktasında Azerbaycanlı kardeşlerinin yanında yer almıştır. Türkiye ve Azerbaycan, bir kez daha öz kardeş olarak kucaklaşmıştır.

Boraltan faciasında, tek parti CHP’sinin tarihimize sürdüğü utanç lekesini temizlemeyi bahşettiği için hamd ediyorum.

BÜTÇE VE EKONOMİ

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin 3. bütçesini küresel salgın ve ekonomik krizin yaşandığı bir ortamda hazırladık. Asıl amacımız, salgının hızlandırdığı küresel, siyasi ve ekonomik yeniden yapılanma sürecinde ülkemizi hak ettiği seviyeye çıkarmaktır. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 6,7 büyüdük.

Vatandaşlarımdan müsterih olmalarını, sürekli karamsarlık aşılayanlara inat bize ve ekonomi yönetimimize güvenmelerini istiyorum

‘TL’ ÇAĞRISI

Türkiye ekonomisi her türlü zorlu teste, yeni gelişen fırsatlara ve farklı senaryolara karşı hazırlıklı durumdadır.

Halkımızın tasarruflarını TL olarak değerlendirmesini teşvik etmek istiyoruz.

Tüm vatandaşlarımızdan birikimlerini dövizden TL’ye çevirerek mücadelemize destek vermelerini bekliyorum.

‘MİLLİ UZAY’ PROGRAMI

Ülkemizin bayrağını uzayda çok daha güçlü şekilde dalgalandıracağımız günler çok yakındır.

Yıl sonuna kadar %20’den %10’a indirdiğimiz stopaj süresini, 1 Haziran’a kadar uzatıyoruz. %18’den %8’e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetindeki KDV oranını, 1 Haziran’a kadar uygulamaya devam edeceğiz. Birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinin de 1 Haziran’a uzatıma gittik.

‘ESNAFA DESTEK’ PAKETİ

806 bin vatandaşımız ile kısıtlamalar ile salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişi olan bu kesime 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız.

Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş bulunuyoruz.

AŞI VE KISITLAMA

Yerli aşı üretimiyle ilgili çalışmalarıda yakından takip ediyoruz. İnşallah bahar aylarında kendi aşımıza ulaşarak çok daha yaygın bir aşılama dönemine geçeceğiz. Sokağa çıkma kısıtlaması 31 Aralık Perşembe saat 21’den 4 Ocak saat 5’e kadar kesintisiz uygulanacaktır.

Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın çoğunun bizden daha kötü durumda olması Türkiye’nin salgınla mücadelede ileride olmasının kanıtıdır.